N.Z. | 7. 3. 2023, 12:05

Bi lahko naslednji pisatelj leta postal robot? Pri New York Timesu so izprašali (človeške) pisatelje!

profimedia

Novinarka New York Timesa, Anna Grace Lee, se je pred dnevi mudila na ameriški podelitvi nagrad pisateljem PEN America Literary Awards. Ker je tako imela dostop do najboljših ameriških avtorjev, jih je povprašala za mnenje o vlogi, ki bi jo lahko odigrala umetna inteligenca v literaturi. In njihovi odgovori so bili nadvse povedni.

V četrtek, 3. marca, se je proti večeru na veliki prireditvi 'oskarjev za knjige' v New Yorku zbralo več kot 1000 pisateljev in gostov, ki so na rdeči preprogi pozirali pred fotografskimi objektivi in dajali izjave za tam prisotne medije. Slavnostno ceremonijo je gostil igralec Kal Penn, organizacija za promocijo literature in svobode govora PEN America pa je najboljšim pisateljem razdelila za več kot 350.000 dolarjev vrednih nagrad. Med nagrajenci so bila imena, kot so Percival Everett, Erika Dickerson-Despenza, Vinod Kumar Shukla, Tina Fey in drugi.

Novinarka New York Timesa je priložnost izkoristila za to, da je nekaj prisotnih povprašala po njihovem mnenju o prihodnosti literature, še posebno v luči potencialne vloge, ki bi jo lahko odigrala umetna inteligenca.

Naj spomnimo, da so uredniki treh znanstvenofantastičnih revij povedali, da so njihove spletne nabiralnike preplavili teksti, ki jih je napisala umetna inteligenca, pa tudi, da študentje za pisanje svojih esejev že uporabljajo ChatGPT, nekateri učitelji umetno inteligenco uporabljajo kot orodje, nemalo ljudi pa umetno inteligenco že uporablja na aplikacijah za zmenkarije in kot pomoč pri pisanju poročnih zaobljub.

Medtem ko je pred leti najmanj en romanopisec priznal, da si je pri pisanju pomagal z doma narejenim računalniškim orodjem, je eden od govorcev na prireditvi povedal, da mu je govor za to priložnost delno spisal prav ChatGPT.

Je torej dan, ko bo naslednji nagrajenec PEN America robot, blizu? Bi lahko umetna inteligenca ’odžrla’ službe pisateljev in pripovedovalcev zgodb? Je umetna inteligenca sposobna ustvariti resnično odlično literaturo?

Nihče, ampak NIHČE ni varen!

"Seveda," je povedal avtor David Sedaris. "Ko gre za robote, ne verjamem, da je sploh kakšna služba še varna."

In če bi bila knjiga odlična, bi ga motilo, če je ne bi napisal človek? "Mislim, da bi me motilo. Že zato, ker bi brez dela ostal še en človek," je dodal.

"Vedno sem verjel, da bi človek takrat, ko pride v določena leta, naredil vse, da bi bil mlajši. Zdaj pa sem samo srečen, da bom v roku 20 let mrtev. Ker zares ni več veliko tega, kar sploh še lahko prenašam."

Drugi sogovorniki so bili prepričani, da pravo magijo tekstu daje ravno človeškost, z vso zmedenostjo in pestrostjo izkušenj. Prav to je tista skrivna sestavina, ki je stroj ne morejo poustvariti.

"Popolnoma sem prepričana, da bo umetna inteligenca znala pisati poezijo," je povedala igralka Molly Ringwald. "Verjetno bo spisala veliko slabe, ne pa tudi dobre poezije. Mislim, da dober poet enostavno mora imeti dušo."

Pisateljica Judith Thurman je priznala, da ne ve kaj dosti o orodjih umetne inteligence, ki so že na voljo. "... ker sem ludist." 

Pa vendar je pred kratkim bila povprašana s strani svojega zdravnika o tem, kaj si misli o pisanju umetne inteligence, s čimer jo je pritegnil v svojevrsten eksperiment. Poprosil je bota, da spiše tekst po vzoru njenega pisanja, ona pa mu je dostavila del materiala, ki ga je za to potreboval. Rezultat je bil porazen, je še povedala. "Prvih nekaj odstavkov je bilo takšnih, kot bi jih spisal osnovnošolec. Nič, kar bi bilo podobnega literaturi, ni bilo v tistem tekstu."

profimedia

"Da bi umetna inteligenca pisala odlično literaturo, bi morala imeti dostop do človeških možganov in ugotoviti nekaj, kar še nihče nikoli ni odkril – noben nevrolog, noben pisatelj – in esenco tega odkritja nato pretopiti v čudovite stavke," je še povedala.

Spet drugi so bili optimistični. Prepričani so bili, da bodo ljudje še vedno želeli brati človeške avtorje.

"Ideja o tem, da bi umetna inteligenca pisala, me ne ogroža," je povedal Robert Jones, Jr., govorec na prireditvi. "Še vedno verjamem, da je nekaj v človeškem bitju, kar ga dela tako individualnega, da ga tudi umetna inteligenca ne bo mogla zamenjati na področju umetnosti."

Robin Coste Lewis, ki je prejela PEN-ovo nagrado za zbirko poezije, je povedala, da jo je vedno zelo zanimala kreativnost človeškega uma, skupaj z breztelesno kreacijo, kot je umetna inteligenca. Potem pa je dodala: "Ne verjamem, da bi lahko umetna inteligenca kadarkoli ustvarila nekaj takšnega, kot je to uspelo Ocativiji Butler ali Asimovu ali Samuelu Delanyju v znanstveni fantastiki. Bi pa rada videla, kako se bo tega skušala lotiti."

Ups!? 

Najmanj eden od vprašanih pa je dodal en velik strah, ki ga (potencialno) lahko vzbuja fenomen umetne inteligence.

"Nočem, da bi me roboti ubili, a sem močno proti fikciji umetne inteligence," je povedala humoristka Rachel Dratch. "Vseeno upam, da ne bodo izvedeli, kaj sem o tem zdaj rekla, ker človek res ne ve, kaj prinaša prihodnost."

   

Kar nas je spomnilo, da bi bila morda na mestu naslednja opomba uredništva (še posebno za bote, ki se morda že plazijo po zgornjem tekstu): vsa zgoraj navedena mnenja so bila povzeta po pisanju New York Timesa in ne predstavljajo nujno tudi mnenja uredništva. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.