N.Z. | 15. 11. 2022, 13:25

Če si lahko zavestno prikličete kurjo polt, imate zares izjemne možgane

profimedia

Morda se ta supermoč ne zdi nič posebnega, pa vendar veščina zavestnega priklica kurje polti prinaša izjemne prednosti.

Vas preseneča, da si nekateri ljudje lahko ’pričarajo’ kurjo polt na ukaz, medtem ko se pri drugih to zgodi nezavedno, ko jih zebe, so prestrašeni ali pa vznemirjeni?

V nedavni študiji, ki še čaka potrditev znanstvene srenje, je sodelovalo 32 udeležencev, ki si lahko zavestno prikličejo kurjo polt.

Raziskava je pokazala, da skoraj dve tretjine njih to počne, da bi si povečali čustveno izkušnjo, medtem ko npr. seksajo, poslušajo glasbo ali plešejo.

Polovica njih je to sposobnost že uporabila tudi tako, da si je podaljšala izkušnjo neprostovoljne kurje polti.

Ne le, da ti ljudje lahko povečujejo prijetne čustvene izkušnje, izkazalo se je tudi, da dosegajo visoke ocene v testu osebnostne lastnosti odprtosti (kar je povezano z samo-eskperimentacijo), hkrati pa so pogosteje, kot je običajno, izkušali stanje angažiranosti.

Večini sodelujočih se je bizarna veščina samovoljnega dvigovanja dlak na temenu zdela nekaj normalnega, dokler niso izvedeli, da drugi ljudje tega ne zmorejo.

In kako jim to sploh uspeva?

Raziskovalci so v poročilo zajeli nekaj njihovih odgovorov:

  • »Stisnem mišice za ušesi … in potem se mi naježi koža na hrbtu ter potuje po mojih rokah.«
  • »Samo pomislim na kurjo polt, pa se prične pojavljati. Malo me strese in je tukaj.«
  • »Stisnem ’mišico’ v mojih možganih. Včasih se moram malo koncentrirati, če tega že dolgo nisem počel.«

Večina udeležencev je sposobnost prvič opazila tekom adolescence ali v zgodnji odrasli dobi, dva izmed njih pa sta se tega zavedla šele, ko sta prebrala opis te študije na Facebooku.

Zaenkrat še vedno ni povsem jasno, kako razširjena je ta sposobnost v populaciji. Da ta ni med najbolj pogostimi, daje slutiti podatek, da so v okviru študije testirali 682 študentov psihologije prvega letnika. Izkazalo se je, da nobeden od njih tega ni zmogel. Raziskovalci prav tako ne razumejo, kako fenomen sploh deluje.

James Heather, vodja študije, je še povedal, da zavida vsem, ki se lahko pohvalijo s to res nenavadno sposobnostjo, medtem ko njemu 'do danes to še ni uspelo', čeprav se je na vse kriplje trudil ure in ure.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.