N.Z. | 13. 10. 2022, 14:07

Da bi jo začeli resno jemati, se je odločila: "Ne smehljam se na sestankih!"

TikTok/kaytuc

Nikar naj vas ne bo strah, da jih spravljate v neugoden položaj. Tudi njim je bilo malo mar, da so to storili vam, pravi 30-letna pravnica Katie Tucci.

Specializantka za pravno regulacijo kripto valute in finančno tehnologijo je v svojem nedavnem TikTok videu s sledilci delila nekaj namigov za ženske, ki si želijo, da bi jih moški kolegi resneje jemali na delovnem mestu.

Video je v nekaj dneh generiral štiri milijone ogledov.

Takole je povedala: "Za tiste, ki me ne poznate, moje ime je Katie in pred kratkim se postala doktor prava za regulacijo kriptovalut in finančnih tehnologij. Sem pa tudi 157 centimetrov visoka blondinka. In takole dosežem, da me moški jemljejo resno na sestankih," in potem nadaljevala: "Vedno začnem s čvrstim stiskom roke, pa ne robustno grobim. Se pa zavestno osredotočim na ta stisk roke. Vedno se predstavim s svojim polnim imenom in dodam profesionalni kontekst. Potrudim se, da vsako asertivnost izrazim na deklarativen način: ’Poglejte, tukaj lahko sedete’, ’To so dokumente, ki jih potrebujem, da mi jih dostavite’, ’To so moji zaključki z najinega zadnjega pogovora’."

Tuccijeva nato razloži, kako zagotovi, da je slišati samozavestna.

"Profesorji na pravni fakulteti so mi skušali vcepiti naslednji dragocen napotek: prenehaj se zapletati, jecljati in izmotavati. Saj veste, tista: ’No, a veste, vedno je možnost, da gre kaj narobe. Mislim, seveda je možno ...’ NE, plačujejo vas za vaše mnenje, vašo intelektualno sposobnost, vaše raziskovalno delo in vse, kar prinašate k mizi. Če delujete negotovo glede tega, kaj prinašate k mizi, potem ste že v startu sabotirali sami sebe."

In potem Tuccijeva poudari detajl, ki je dal vsem najbolj misliti.

"Ne smehljam se na sestankih. Vedno se potrudim, da je moj stol dvignjen, kolikor je to le mogoče, zato da bi vsaj vizualno, ko sedim za mizo, bila iz oči v oči enako visoka kot vsi ostali, pa čeprav sem v resnici precej majhna. Sem tudi prva, ki zapusti sestanek. Ne odzivam se odzive morebitnih presenečenj, pa tudi vtisa, ki ga neredi to, kar povem."

Tuccijeva nadaljuje: "Čeprav je nekaj mišljeno kot kompliment, na primer, ’Vau, ti se pa res spoznaš na te zadeve’, se odzovem zgolj tako, da človeka pogledam, enkrat pokimam in enostavno nadaljujem, kjer sem ostala."

Tudi telesna govorica je pomembna, trdi Tuccijeva.

"Nalašč se vedem bolj ležerno in naravno moško, razširim noge, se nagnem nazaj, sklenem roke za glavo, si delam zapiske na laptopu. Raje, kot da bi sedela ravno za mizo kot sveča in le gledala v to, kar počnem. Dejansko je to v resnici videti skoraj nekoliko arogantno, a čisto iskreno, ugotovila sem, da to funkcionira ... v roke si vzamem jedilnik, ne da bi jim ga nato ponudila. Čakam, da me za to prosijo. Vedno skušam biti iniciator glede tega, kaj naj bi počeli v naprej, pa naj gre za premik po dnevnem redu ali zaključek sestanka, rokovanje ob slovesu ali menjavo sogovornikov.

Jaz sem tista, ki je akter, da bi mi drugi sledili. In če mi nič od tega ne uspe ter me še vedno ogovarjajo z ’srček’ in ’ljubica’, kar se mi je nekajkrat zgodilo, prav nič ne oklevam pri tem, ko rečem: ’Veš, vidim, da nisi ravno pri sestanku v dobri veri, zato s tabo ne mislim več zapravljati časa’. Ko odgovorijo: ’Joj, srčica, saj te nisem hotel užaliti’, je nujno, in to je najpomembnejši del, da jim ne dovolite, da se izmuznejo. Ne sprejmite opravičila. Ne normalizirajte tega. Ne sklonite glave in se ne nasmehnite. Vem, da je strašno neprijetno. In strašljivo. Ampak iskreno, potrebovala sem leta, da mi ob tem ni več neugodno. Da stojim trdno za svojim prepričanjem. Poglejte jih v oči in recite: ’Moje ime ni srčica.’

Tuccijeva video zaključi še z enim pomembnim uvidov: "Nazadnje, ko so se mi takšne stvari dogajale, sem že lahko ostala brezbrižno hladnokrvna, ko je potem ta nekdo rekel, da mu nisem všeč in zato noče delati z mano."

In ne bodite razočarani nad seboj, če vam vse našteto ne bo takoj uspelo, sporoča Tuccijeva. "Potrebovala sem desetletje, da sem se vsega tega naučila. Naj vas ne bo strah v neugoden položaj spraviti tistega, ki mu pred tem ni bilo mar, da je v neugoden položaj spravil vas."

@kaytuc Y’all wouldn’t believe the stories I could tell that have forced me to learn this stuff 🙃 #etiquette #howto #womeninbusiness #professional #fyp #fypシ #seriouslythough ♬ original sound - katie

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.