Doc. dr. Robert Oravecz | 3. 6. 2022, 13:00

Grozljive posledice vse bolj popularne 'posiljevalske' droge GHB, kot so jih doživele mlade Slovenke (piše dr. Oravecz)

profimedia

Pred kratkim sem prebral zgodbo mlajše ženske, ki je bila posiljena pod vplivom drog ali psihotropnih zdravil. Njena zgodba me je spodbudila, da predstavim primere svojih pacientk, ki so prav tako žrtve enake oblike spolne zlorabe. 

Komaj polnoletna dijakinja, bolj zavrte in plašne narave, se je udeležila maturantskega izleta.

Vedela je, da so nekateri sošolci prinesli droge s seboj, vendar sama ni kazala zanimanja za uživanje nedovoljenih substanc. Zvečer se je ves razred odpravil v diskoteko, kjer so ji sošolke plačale nek plavi koktajl. Potem ko je spila pijačo, je začutila željo po plesu. Med plesom je postala vedno bolj razvneta, kasneje pa se je znašla v hotelski sobi s sošolci. Naslednji dan se je zbudila precej nepravilno oblečena, le megleno se je spomnila, da je počela stvari, ki jih sicer nikoli ne bi.

Na avtobusu so se sošolke, ki so ji ponudile tisto pijačo, norčevale iz nje.

Izkušnja je pustila hude posledice njeni samopodobi. Še dolga leta za tem je doživljala hudo stisko ob misli, da bi lahko nekdo od prisotnih priklical spomin na njeno vedenje tiste noči. Spremembo vedenjskih vzorcev je pripisovala svoji neprepoznani nemoralnosti, tako da je šele v terapiji začela sprejemati dejstvo, da je bila žrtev svojih nevoščljivih in zlobnih sošolk, ki so ji podtaknile drogo. 

Devetnajstletno študentko je sostanovalka povabila na brucovanje.

Končali so v nekem klubu, kjer je spila nekaj pijač. Predvideva, da je pustila svoj kozarec brez nadzora, a se ne more spomniti. Potem ko ji je postalo slabo, ni bilo v bližini nikogar iz njene družbe. Spomni se le, da je šla na stranišče, nato pa prebliska, kako jo dva moška slačita v nekih stranskih prostorih in jo posiljujeta. Sebe se je zavedla spet nekje sredi Ljubljane, kako sedi na oknu neke gostilne in histerično joče. 

Na policiji se je oglasila šele po kakšnem tednu. Policist ji je dal vedeti, da ji ne more pomagati, saj ni bilo več nobenih materialnih dokazov posilstva. Omenil je le, da sumijo, da se v tistem klubu dogajajo čudne stvari.

Študentko je dogodek strl. Opustila je študij, sledilo je kar nekaj poskusov samomora, psihiatričnih hospitalizacij, uživanje drog, težav v partnerskem odnosu. 

Mlada trgovka na seminarju v Italiji.

S prijatelji so zvečer odšli ven. V diskoteki se ji je ponujal 'prijazen' barmen. Ko ga je zavrnila, ji je plačal pijačo. Ovedla se je šele v nekem avtu, v katerem jo je 'prijazen' varnostnik peljal domov v hotel. V tujini, brez znanja jezika, brez konkretnih oprijemljivih spominov se je čutila nemočna. Prva psihotična epizoda se je sprožila teden dni po vrnitvi v Slovenijo. 

Mlada, suhcena deklica, ki je odraščala v neugodnih razmerah in je imela zelo slabo samopodobo, se je navezala na nekaj let starejšo žensko, ki je že precej globoko zabredla v drogo. Povabila jo je na zabavo, na kateri so uživali droge, med ostalim tudi GBL, drogo, ki se v telesu spremeni v GHB, znano drogo za posilstvo. Pod vplivom te droge je bila izpostavljena različnim, obscenim in nasilnim spolnim dejanjem. Svoje stiske je zaupala prijateljici, ki jo je usmerila k meni. Povedala je, kako ji je hudo, saj si teh izkušenj ni želela, »vendar si pod vplivom droge mehak in ne moreš nasprotovati.«

Veš, da si tega ne želiš, vendar možgani povozijo ta sporočila. Si na nek način nemočen in prenašaš stvari, ki jih sicer ne bi. 

Še najbolj tragična je zgodba dekleta, ki mi je neposredno po dogodku v hudi stiski zaupala, kakšno izkušnjo je imela tekom pretekle noči.

Prijazni lastnik gostilne jo je povabil na pijačo.

Z družbo so sedeli za mizo, se pogovarjali, spili eno pijačo. Nato je le njej prinesel 'bambus'.

Ko je postala omotična, ji je ponudil, da jo s taksijem odpelje domov. Že v avtu je čutila, da ne more razmišljati, ne more smiselno govoriti. Čutila se je povsem nemočna, nato pa se dogodkov spominja le fragmentarno. Ovedla se je zjutraj na parkirišču pred blokom, oblečena v trenirko, s telefonom v roki. Njega je našla na svoji postelji. Rekla mu je naj odide. Takoj po dogodku me je poklicala, med jokom je komaj uspela povedati, kaj se ji je zgodilo. Ker je bila zadeva še sveža, sem ji ponudil, da jo povežem s kriminalistom, ki bi ji pomagal, vendar je histerično odklanjala stik s policijo. 

Odgovornost za dogodek je pripisovala sebi, obenem pa jo je bilo strah storilca. Šele čez nekaj dni je zmogla bolj racionalno razmišljati o dogodku, stopila je tudi v stik s storilcem, ki je zatrjeval, da ni prišlo do spolnega stika, ker »ga ni bil zmožen«. 

Posilstev pod vplivom droge vse več

Vse kaže na to, da je v našem prostoru vedno več dejanj zoper spolno nedotakljivost pod vplivom drog.

Storilci v ta namen pogosto zlorabijo kratko delujoča benzodiazepinska uspavala, ki povzročajo nekajurno globoko spanje.

Posilstvo se torej zgodi v večini primerov v času spanja oziroma globoke nezavesti, zato se oškodovanke običajno ne spomnijo samega posilstva ali se dogodkov spomnijo fragmentirano, kot če bi šlo za sanje. Zaradi tega dvomijo v verodostojnost svojih spominov. Na spolno zlorabo kažejo le posredni znaki, kot so telesni občutki, neurejena oblačila, manjkajoči ali strgani deli spodnjega perila. 

Druga, na žalost vedno bolj popularna droga za posilstvo je GHB, ki je brezbarvna tekočina brez posebnega okusa.

Nekateri zlorabljajo GHB kot »party drogo«, saj deluje tako, da zmanjša ali celo odpravi moralne zavore, zadržanost in na ta način prispeva k sproščenim orgijam. GHB je v Italiji registrirano zdravilo, ki se predpisuje odvisnikom od alkohola, kot pomoč pri obvladovanju odtegnitvenih stisk, zato do tega artikla ni težko priti.

GBL je snov, ki se v telesu spremeni v GHB, in je bila še pred kratkim legalno dobavljiva. 

GHB je v psihološkem pomenu še veliko bolj škodljiva, saj se žrtev, ki to snov nehote zaužije aktivno ne brani, spolnemu dejanju ne nasprotuje, celo do neke mere sodeluje ali celo doživlja spolno ugodje.

Vse to seveda ne zmanjšuje odgovornosti storilca, saj do zaužitja snovi ni prišlo sporazumno. Lahko se celo zgodi, da žrtev zaužije snov prostovoljno, vendar ni seznanjena z učinkom droge, tako da do spolnega odnosa pride brez soglasja in želje. 

Moje terapevtske izkušnje kažejo na to, da posilstvo pod vplivom drog postaja obsojanja vredna praksa v družabnem življenju mladih. Ob pomoči nekaj mililitrov GHB v pijači dvorjenje, šarmiranje postane nepotrebno in negotovost na zmenku pri nesamozavestnem moškem s prelepim dekletom kar hitro izzveni. 

Klubi, diskoteke so idealno okolje za ustvarjanje primernih okoliščin za izvedbo tega kaznivega dejanja. Koktejli, barvaste pijače zatolčejo morebitni priokus droge. Varnostnik, natakar ali kdorkoli, ki pomaga opitemu, opotekajočemu dekletu do izhoda ali do sanitarij, ne zbuja suma v drugih obiskovalcih.

Storilci so velikokrat natančno organizirani. Vsak izmed njih ima svojo vlogo pri serijskih posilstvih. Natakar ponudi pijačo, varnostnik pospremi do izhoda, taksist odpelje nekam na samo … 

Še bolj tragične so zgodbe, ko to počne nekdo, ki pridobi zaupanje oškodovanke.

Po navadi je to prijazna oseba, ki jo pogosto videvajo v njeni družbi, zato daje vtis zaupanja vredne osebe. Neredko ponudi neko drogo, s katero prikrije učinek GHB in v oškodovanki ustvari občutek, da se je sama spravila v stanje, da je počela stvari, ki jih sicer ne bi. 

Občutki hude stiske in sprenevedanje storilca

Po dogodku se žrtve počutijo umazane, zmedene, odgovorne. Čutijo hudo stisko, zmedo, ker ne znajo pravilno tolmačiti svoje izkušnje. Pogosto je storilec še naprej prijazen, dela se nevednega, češ da se nič ni zgodilo brez njenega pristanka ali da se sploh nič ni zgodilo. 

Zelo značilno je, da se racionalna, razumna modaliteta razmišljanja 'zbudi' šele čez nekaj dni ali celo tednov.

Potem ko močna čustvena vplivnost izzveni in oškodovanki postane jasno, kaj se je pravzaprav zgodilo, je običajno že prepozno za to, da se sproži kazenski postopek. 

Pomanjkanje fizičnih dokazov, bioloških sledi ali ostankov droge v telesu zelo otežujejo forenzično potrjevanje kaznivega dejanja. 

V kolikor se žrtev odloči za prijavo posilstva, je velika verjetnost, da bo prišlo do re-travmatizacije, tragičnega doživetja ob zavrnitvi in dvomov s strani pravosodnih organov. 

V svarilo in ravnanje

To kratko kolumno sem napisal z namenom ozaveščanja prisotnosti posilstev pod vplivom drog v naši družbi.

Pojav postaja vedno bolj množičen prav zaradi zelo majhnega tveganja glede razkritja in kaznovanja storilca. 

Čeprav nisem strokovnjak za varnost, sem na osnovi svojih kliničnih in terapevtskih izkušenj prepričan, da sta vrstniška podpora in zavestno samozaščitniško vedenje zelo pomembna dejavnika pri preprečevanju tovrstnih travmatskih izkušenj. 

Svetujem, da - v kolikor greste s prijatelji ven - ostanite v stiku oziroma ne zapuščajte svoje družbe. Če je kdo pod vplivom neke snovi ali se nenadoma čudno vede, ste dolžni poskrbeti zanj. Te osebe se ne sme pustiti same ali jo prepustiti neznancem.

Če greste na zmenek ali v ne povsem znano in preverjeno družbo, se dogovorite z domačimi ali prijatelji, da boste na enostaven način dali vedeti, če se čutite ogroženi. Ni odveč, da omogočite svojcem, da sledijo vašem telefonu. V primeru ogroženosti je koristno vključiti snemanje na telefonu. 

V primeru, če se vam zgodi karkoli, brez vašega pristanka, to takoj zaupajte prijateljem ali domačim, saj se bodo bolj razumno odzvali na dogodek od vas. 

Niste krivi!

NAJPOMEMBNEJE: NISTE VI KRIVI.

KRIV JE TISTI, KI JE ZLORABIL VAŠE ZAUPANJE ALI STANJE NEMOČI. 

ČEPRAV STE DALI PRISTANEK NA DRUŽENJE Z NEKOM, MORDA CELO PRIVOLILI V UŽIVANJE KAKŠNE DROGE, TO NE POMENI, DA LAHKO KDORKOLI NATO NEKAZNOVANO POSEGA V VAŠO SPOLNO NEDOTAKLJIVOST. 

V PRIMERU, DA STE ŽRTEV KAZNIVEGA DEJANJA, SE NEMUDOMA OBRNITE NA PSIHIATRA ALI PSIHOTERAPEVTA. ZAGOTOVO VAM BOMO POMAGALI, DA PUSTITE TO IZKUŠNJO ZA SEBOJ. 

 

 

 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.