A. B. | 10. 10. 2022, 06:00 | Vir: Sensa

Kako močno lahko na vas vpliva polna luna? (to so pojasnila strokovnjakinje)

Profimedia

Zagotovo drži nekaj, česar znanosti še ni uspelo dokazati – polna luna lahko popolnoma zmede naše čute. 

Že od antičnih časov so polne lune povezovali z nenavadnim in tudi norim obnašanjem ljudi, kar je vključevalo hojo v spanju, samomore, nelegalna početja in tudi nasilje. Pa tudi legende o volkodlakih. V angleščini zato obstaja izraz "lunatic", ki pomeni blaznež, norec ali duševni bolnik. Urgence naj bi bile na polno luno bolj polne kot sicer, več je nesreč in tudi manjših poškodb. 

Beseda 'luna' izhaja iz latinščine, tako je bilo ime rimski boginji lune. In kdor ni verjel vanjo, ga je naredila norega. 

O tem je pisal že Hipokrat 

Že tisočletja so zdravniki in psihologi verjeli v močno povezavo med blaznostjo/maničnostjo in luno. Hipokrat, oče moderne medicine, je v 5. stoletju pred našim štetjem zapisal: "Kogar zagrabi groza, strah in norost ponoči, tega je obiskala boginja lune."

Profimedia/Twitter/Inga Sarda-Sorensen/fotomontaža

V 18. stoletju so v Angliji tisti, ki so bili obsojeni umora, lahko zahtevali manjšo obsodbo, če so zločin storili med polno luno. Psihični bolniki v londonski Bethlehem bolnišnici pa so bili preventivno vklenjeni ali bičani med določenimi menami lune. 

Lunin cikel je prav tako od nekdaj močno povezan z menstrualnim ciklom ženske, saj imajo tudi zelo podoben časoven potek. Zato so že stare civilizacije po luni vedele, kdaj bo ženska lahko zanosila.

Stroka temu na nek način prikimava 

"Zamisel, da lahko luna vpliva na razpoloženje, ni nova, pravzaprav je veliko ljudi več let verjelo, da luna vpliva na človeško vedenje," pojasnjuje Marina Binding, holistična zdravnica. "Čeprav jih sodobna medicina zavrača, dejansko obstajajo študije, ki kažejo, da med določenimi fazami lune manj," je zaupala za angleški spletni portal Cosmopolitan. 

Dodaja, da obstaja tudi ogromno teorij o tem, zakaj polna luna sploh vpliva na nas, od astroloških razlogov do tega, da ponuja več svetlobe. Poleg tega vemo, da luna – ne glede na to, v kateri fazi je – vpliva na plimovanje. "Ljudje smo sestavljeni iz približno 70 % vode, zato lunin nadzor nad vodo pomeni, da bi tudi nas lahko prizadela gravitacijska sila," pojasnjuje Binding.

Profimedia

Obdobje polne lune je tako vsekakor čas močnih čustovanj. Morda se boste počutili preobremenjeni, čutili boste spremembe v vašem spancu. "Ta faza nas preizkuša, saj imamo možnost, da se prepustimo občutkom jeze in izgubimo fokus ali pa jih prebrodimo in se še naprej osredotočamo na svoj cilj," pravi Binding. "Čeprav je težko premagati frustracije in je lažje obupati, ne pozabite, da bodo ti občutki minili." Torej, ne bodite prestrogi do sebe – za trenutek lahko krivite tudi polno luno. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.