N.Z. | 30. 11. 2023, 13:25

Mlajši odrasli, rojeni v 90. letih, so slabšega duševnega zdravja kot katera koli druga generacija

profimedia

Raziskovalci z univerze v Sydneyju v Avstraliji so dve desetletji spremljali duševno zdravje skoraj 30.000 odraslih in ugotovili, da so rojeni v 90. letih v povprečju najslabšega duševnega zdravja.

Avstralska raziskava ni pokazala le, da se je pri meritvah duševnega zdravja najslabše odrezala najmlajša generacija, temveč tudi, da so se njihove čustvene težave med študijem le malo ali nič izboljšale, v primerjavi s starejšimi generacijami.

"Predvsem so krivi družbeni mediji, zaradi katerih so se udeleženci počutili, kot da niso dovolj dobri," so povedali raziskovalci.

Dvajset let trajajoča študija

Od leta 2001 do leta 2020 so raziskovalci v vzorec opazovanja (vseh udeležencev je bilo 27.500) zajeli posameznike, rojene v vsakem desetletju, od 1940. do 1990. Nato so primerjali duševno zdravje vsake izmed opazovanih skupin.

"Že nekaj časa smo sumili, da so tridesetletniki v psihično slabšem stanju kot petdesetletniki. Zdaj smo to prvič tudi dokazali," je bil jasen glavni avtor študije dr. Richard Morris.

Dr. Peter Baldwin iz Black Dog Institute pa je dodal, da je za to v veliki meri kriva tehnologija.

Pojasnil je, da so ljudje, rojeni v 80., sicer že poznali internet, a so šele tisti, rojeni v 90., že odraščali z družbenimi mediji.

"Mladi želijo vedeti, ali pripadajo skupini in ali so dovolj dobri. Če pa odpreš Instagram in vidiš sto supermodelov, športnikov in podjetnikov, ugotoviš, da je zelo težko tekmovati z njimi," je dodal.

Avstralska raziskava je bila objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih