3. 2. 2023, 11:45

Pisatelj Jaka Tomc frustrirano: "Kar v kletko nas zaprite, pa pobirajte vstopnino ..."

Pisatelj (in založnik) Jaka Tomc na predstavitvi svoje nove knjige v priljubljenem ljubljanskem klubu Daktari

Kevin Ducheyne

Potem, ko je v začetku januarja izšla njegova že deveta knjiga, hkrati pa tudi druga o njegovem življenju z bipolarno motnjo, se je Jaka Tomc pred dnevi z neprikritim razočaranjem in frustracijo odzval na prispevek enega od spletnih medijev.

Jaka Tomc, avtor najnovejše knjige Stop igra, ki se odlično prodaja (v knjižnicah pa tudi že nastajajo vrste za izposojo), je v komentarju k objavi na svojem facebooku zapisal ...

Strokovnjak" svetuje ... Kar v kletko nas zaprite pa pobirajte vstopnino. Mah.

… in tako jasno namignil, da gre najverjetneje za odgovore (včasih tudi psevdo) strokovnjakov revijalnega tiska na spletu, nato pa v nadaljevanju zapisa izpostavil del odgovora ’dežurnega’ strokovnjaka dotične rubrike, za katerega po nekaj klikih izvemo, da naj bi šlo za psihoanalitičnega psihoterapevta, ki odgovarja na pisma bralcev na dveh spletnih tabloidnih straneh iste založniške hiše:

"Najbrž bo držalo, da ima določene duševne težave. Premalo ga poznava, da bi mu prilepila diagnozo, toda zdi se, kot da bi imel bipolarno motnjo /.../ Če je ta ocena pravilna, potem vam odsvetujem, da se zapletate v globlji odnos z njim. Tudi če se ne izkaže za točno, sta njegov nevarni način življenja in spremenljivost razpoloženja dovoljšnja razloga, da ohranite razdaljo."

Jaka Tomc, ki prav po zaslugi svojih knjig o življenju z bipolarno motnjo, o čemer je v zadnjih desetih letih večkrat odkrito spregovoril v intervjujih za praktično vse medije pri nas – tudi javni radio in televizijo -, je nad zapisom upravičeno ogorčen.

Dotični strokovnjak najprej sam ugotavlja, da človeka iz pisma bralke premalo pozna, da bi mu lahko postavljal diagnozo, potem pa samemu sebi skoči v besedo in stori natanko to, pred čemer je svaril, namreč: osebi, ki je ne pozna, zgolj na podlagi ’rekla-kazala’ postavi diagnozo bipolarne motnje. Diagnozi nato sledi rafal predsodkov, ki resničnemu strokovnjaku prav zares ne pritičejo.

Pod zapis se je s komentarjem javilo kar nekaj sledilcev, eden od njih pa je zapisal.

"Ne bom niti klikal niti bral, razumel sem poanto. Živimo v svetu, kjer ni vprašanje, ali si ali nisi tako ali drugače duševno zaznamovan ... vsi smo nekje na lestvici. Bolj je zanimivo, kdo si zna to priznati, sprejeti in celostno naprej živeti ... in kdo hlini nornalnost z obsojanjem drugih' Ahh, smešna bitja ti ljudje."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.