N. V. | 30. 9. 2022, 18:00

Kako barva oblačil vpliva na privlačnost?

Profimedia

Učinkuje na psihološke dejavnike, vključno z razpoloženjem in odločanjem o izbiri partnerja.

Fizična privlačnost igra pomembno vlogo pri iskanju partnerja. A pozor: barva oblačil vpliva na stopnjo privlačnosti. Vpliva namreč na to, kako vas drugi fizično vidijo.

Učenje pomena barv je koristno, saj vam bo pomagalo izžarevati energijo, ki si jo želite. Barve, ki jih nosite, povedo precej o vas in vplivajo na to, kako ljudje dojemajo vašo privlačnost. To je način zaznamovanja sebe in daje vpogled v to, kdo ste. S temi informacijami si boste lažje izbrali oblačila:

Rezultati študije o oblačilih in privlačnosti

Ta študija je pokazala, da  barva oblačil različno vpliva na privlačnost glede na ton kože osebe. Način, kako je barva v kontrastu s tonom kože, vpliva na to, kako vas vidijo drugi.

Ljudje s temnejšo poltjo so bili bolje ocenjeni v beli, modri in zeleni kot pri svetlejši polti. Katere barve pa so primerne za tiste s svetlo poltjo?

Katera barva vas naredi vitkejše?

Rezultati študije so pokazali, da so črna in rdeča oblačila zelo privlačna na svetli koži. Oblačila v teh barvah vas naredijo vitkejše.

  • Rdeča povečuje privlačnost, ker je povezana z zaželenostjo in spolno dostopnostjo. Ženske, ki nosijo rdeče, veljajo za privlačnejše, kot če bi nosile drugo barvo. 
  • Črna je priljubljena barva oblačil, saj je modna možnost za vsak stil. Poleg tega je ta barva zares tista, ki vas optično zmanjša.

Če ste oblečeni v črno, boste bolj poudarili zgornji del telesa, medtem ko tisti v belem pritegnejo poglede na predele pasu in bokov.

Bela barva vas optično poveča, prav tako pa tudi siva in zelena barva, ki veljata za najmanj privlačni.

Kaj pa druge barve?

Svetle barve so povezane s pozitivnostjo, temne pa z negativnimi čustvi. Zato pri izbiri barve svojih oblačil upoštevajte priložnost, za katero jih oblečete. Nekatera doživetja zahtevajo točno določeno barvo, medtem ko se za druge dogodke lahko poigrate z barvami.

Če greste na zmenek ali zabavo, so najboljše svetle barve, vključno z rdečo ali turkizno. O hladnih odtenkih pa razmislite, ali se odpravljate na razgovor za službo: za ta dogodek je primerno, da se oblečete v sivo, mornarsko modro ali črno.

  • Rožnata: Če nosite rožnato, dajete vtis, da se želite povezati z drugimi. Daje vam igriv in svež videz.
  • Rumena: Ta barva vam lahko pomaga, da izkoristite svojo ustvarjalno plat, spodbuja prijaznost, veselje ... Skratka, izboljša vaše počutje. Če doživljate žalost ali druge negativne občutke, razmislite o tem, da oblečete rumeno, da se razvedrite. Vendar pa preveč rumene barve ali presvetel odtenek lahko povzroči, da bo v vas težko gledati. Rumena pa vsekakor pritegne pozornost.
  • Oranžna: Ko nosite oranžno, dajete vtis zabave in uživanja, pa tudi ambicioznosti in topline. Ta barva lahko pomeni tudi navdušenje, pozornost in energijo. Če se želite v družabnem okolju počutiti ekstrovertirano, razmislite o nošenju oranžne barve, da se boste počutili samozavestne.
  • Vijoličasta: Vijoličasta daje ljudem misliti na bogastvo in modrost. Prav tako kaže na blaginjo in prefinjenost. Ta barva je povezana z licenčnino, zato izraža visoko kakovost. Spodbuja tudi meditacijo, kontemplacijo in duhovno zavedanje.
  • Modra: Pomaga vam pri osredotočenju, spodbuja produktivnost in učinkovitost. Če nosite modro, se zdite stabilni. Prav tako lahko poskrbi za samozavest in zmanjša tesnobo. Zato boste morda želeli obleči nekaj modrega v stresnih situacijah.
  • Zelena: Čeprav je zgoraj omenjena študija pokazala, da ne spodbuja privlačnosti, je še vedno lahko koristna barva: če nosite zeleno, se lahko počutite prenovljene in prizemljene. Primeren čas za nošenje je, ko začenjate nov projekt ali potovanje v življenju.

Ne pozabite, da tisto, kar so psihologi ugotovili o tej temi, ni vklesano v kamen. Oblecite, kar želite, in poskrbite, da vam bo v tem udobno. Pomembna sta le vaše mnenje in stopnja udobja – življenje je več kot fizična privlačnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.