N. V. | 25. 8. 2022, 06:00

Starš alkoholik, otrok odvisnik. Ali obstaja povezava?

Profimedia
Starš alkoholik, otrok odvisnik. Ali obstaja povezava? (foto: Profimedia)

Obstaja nekaj značilnosti, ki jih na splošno najdemo pri posameznikih, ki so odraščali s starši, kjer sta se eden ali oba borila z zlorabo alkohola. Poglejte, kaj je pokazala raziskava.

Po podatkih nove študije obstaja večje tveganje, da bodo ljudje, katerih starši so imeli težave z alkoholom, pokazali znake zasvojenosti s predelano hrano, piše portal Med.Over.Net.

Hrana, ki zasvoji

Ta živila, kot so sladoled, čokolada, pica in ocvrt krompirček, vsebujejo veliko rafiniranih ogljikovih hidratov in maščob, kar lahko pri nekaterih ljudeh sproži zasvojenost.

Profimedia

Raziskovalce je zanimalo predvsem, ali glavni dejavnik tveganja za zasvojenost – starši alkoholiki – napoveduje večje tveganje za zasvojenost z visoko predelano hrano.

"Pri ljudeh, ki imajo v družinski anamnezi zasvojenost, obstaja večje tveganje za razvoj problematičnega odnosa do visoko predelane hrane, saj je ta hrana poceni, dostopna in se močno oglašuje," pravi Lindzey Hoover, podiplomska študentka psihologije na univerzi v Michiganu in glavna avtorica študije, objavljene v reviji Psychology of Addictive Behaviors.

Zasvojenost pa se ne konča pri hrani

Vendar se zasvojenost ni končala pri hrani, saj je bilo pri ljudeh, zasvojenih s hrano, bolj verjetno, da bodo razvili še druge oblike zasvojenosti, kot na primer z alkoholom, konopljo, tobakom, po poročanju Med.Over.Net kaže raziskava.

Prehrana, v kateri prevladujejo visoko predelana živila, in prekomerno uživanje snovi, ki povzročajo odvisnost, sta v sodobnem svetu glavna vzroka smrti.

Ta študija nakazuje, da so potrebni ukrepi za hkratno zmanjševanje zasvojenosti s hrano in uživanjem psihoaktivnih snovi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.