I. D. | 29. 7. 2022, 20:30

To se zgodi, ko se umaknete in prepustite lastnim mislim

Profimedia

Ali veste, koliko časa na dan preživite z elektronskimi napravami? Takšne so posledice.

Večinoma se ne zavedamo, kako zelo uživamo v samoti brez distrakcij, zgolj z lastnimi mislimi. Tako vsaj kažejo raziskave.

Profimedia

“Ljudje imajo izjemno sposobnost poglabljanja vase in v lastno razmišljanje,” je povedala glavna avtorica študije, dr. Aya Hatano z Univerze v Kyotu. “Naše raziskave kažejo, da se posamezniki ne zavedajo, kako zelo jih razmišljanje zamoti. To bi lahko pojasnilo, zakaj se ljudje raje zamotijo z napravami ali čim drugim, namesto da bi si vzeli trenutek za razmislek in domišljijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Center Diha (@centerdiha)

Sliši se že kar malo izrabljeno, a Hatana je svojo trditev podkrepila z dokazi. V šestih poskusih, v katerih je sodelovalo 259 posameznikov, je najprej zabeležila njihova pričakovanja, v kolikšni meri bi uživali zgolj v sedenju in premišljevanju. Nato jih je za nekaj časa pustila same, pri čemer se niso smeli zamotiti z branjem, hojo ali pametnim telefonom. Po izkušnji jih je vprašala, kako so se imeli.

Izkazalo se je, da so praktično vsi v samoti uživali bistveno bolj, kot so predvidevali.

To velja ne glede na okoliščine - da stvari ne bi prepustili naključju, so v enem poskusu sodelujoče pustili v prazni konferenčni sobi, v drugem v temnem šotoru brez vizualnih dražljajev. Sami so bili od treh do 20 minut.

Bobo

A preden se zaletimo, je treba povedati, da so tako samotarji kot kontrolna skupina, ki je brala novice na internetu, poročali o približno enako močnih občutkih zadovoljstva. Razlika je predvsem v predvidevanju. Očitno se razmišljanja veselimo manj, brskanja po spletu bolj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dionia (@dionia_fit_and_beauty_studio)

Kljub temu se splača posvetiti lastnim mislim, saj so prejšnje raziskave pokazale, da razmišljanje pomaga pri iskanju rešitev, krepi ustvarjalnost in občutek smisla v življenju. Vse to zamujate, če veliko časa preživite s pametnimi napravami. A tudi prepuščanje lastnim mislim ni vedno koristno. To velja predvsem za ljudi, ki se radi ujamejo v začarani krog negativnega razmišljanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.