10. 6. 2022, 18:46

Ste vedeli? Več kriminalnih dejanj se zgodi v vročem vremenu

Profimedia

Kriminologi in policisti že desetletja vejo: s temperaturami raste tudi število umorov. Tudi vi opažate, da ste sami ali vaši bližnji takrat bolj napadalni?

Med koronskimi zaprtji smo veliko poslušali o porastu nasilja, a spodbudijo ga lahko tudi druge okoliščine, na primer vročina. Povezave med temperaturami in kriminalom so se lotili na Harvardu, ugotovitve je povzel tamkajšnji profesor David Hemenway.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by No Time To Spy 🇬🇧 (@notimetospy)

Po njegovem je prvi in najočitnejši razlog za manj streljanja v slabem vremenu enostavno ta, da takrat ljudje ostanejo doma. “Težko koga ustreliš, če ni nikjer nikogar,” se pošali Hemenway.

Drugi razlog je vročina sama. Ta očitno dela ljudi živčne in posledično zaostruje konflikte.

To predpostavko potrjuje tudi razlika v stopnji nasilja med severom in jugom ZDA, med severom in jugom Italije in tudi med severnimi državami EU, Skandinavijo, in južnejšimi mediteranskimi državami.

Temperaturni trendi od 1990 do 2019

Temperaturni trendi od 1990 do 2019

Evropska agencija za okolje

Raziskava je število streljanj na dan primerjala z najvišjo dnevno temperaturo, zračno vlago, močjo vetra, odstopanjem od povprečnih temperatur iz preteklih let ter vrsto in količino padavin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Autumn Pirkle Turner (@badgerqueen5)

"Dve pravili za vročino: Pij veliko vode. Pazi, kako govoriš z mano."

Ugotovili so, da je pri 10 ºC višjih temperaturah med tednom za 34 odstotkov več streljanja, med vikendi in prazniki pa kar 42 odstotkov več.

A Hemenway opozarja, da nasilje z orožjem spodbujajo veliko močnejši dejavniki od vremena. Ocena iz 2020 tako govori o kar 393 milijonih kosov strelnega orožja v ZDA - več kot vseh prebivalcev skupaj.

Profimedia

A boljše razumevanje vremenskega vpliva bi lahko pripeljalo do novih smernic, na primer več dejavnosti za mlade fante, da ob vročih dneh ne bi postavali na ulici, kot tudi okrepljeno policijsko prisotnost glede na vremensko napoved.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.