N.Z. | 18. 7. 2022, 14:56

Zakaj markantno globok glas naredi moškega tako privlačnega? Znanost še išče odgovor

profimedia

Globok moški glas pogosto povezujejo z dominanco, močjo in spolno privlačnostjo. Antropologi pa so si zdaj zadali nalogo, da enkrat za vselej pridejo do dna skrivnosti, zakaj je temu tako (in ali je kaj resnice v teh stereotipih).

Poosebljenje tega principa je Barry White, ki v pesmi ’Can’t Get Enough of Your Love, Babe’ izkaže ultimativen zvok želje in spolne atrakcije. Ameriški televizijski voditelj David Letterman je nekoč pevca zaprosil celo, da prebere nekaj ’dolgočasnih’ besed, med katerimi je bila tudi ’gingvitis’ (neprijetno vnetje dlesni), da bi tako dokazal, kako romantično zvenijo besede iz ust bas-baritona. Kar mu je tudi uspelo. Ženske v občinstvu so hipno dobile mehka kolena.

Kaj pa o vsem skupaj pravi znanost?

Raziskave so pokazale marsikaj, med drugim:

  • globok moški glas prav zares daje moškim avro moči in spolne privlačnosti.

Moške z nizkimi, čistimi glasovi pogosteje ocenjujejo kot privlačne, možate, spoštovanja vredne in dominantne, kar jim na poti uspeha odpre mnoga vrata. Antropologinja Carolyn Hodges-Simeon z bostonske univerze v tem oziru omenja raziskavo, ki je potekala na vzorcu samskih homoseksualnih moških, ki so druge moške praviloma ocenjevali kot bolj privlačne prav na podlagi nizkih tonov glasu. V neki drugi študiji pa so pri trans moških, ki so bili podvrženi testosteronski terapiji, zaznali, da jim je nadvse pomembno, da bi se znižal tudi ton njihovega glasu. Še več. Ženske v plemenu Hadza v severni Tanzaniji vidijo moške z nižjimi glasovi kot boljše lovce. Ti moški praviloma zaplodijo tudi več otrok, kar je verjetno posledica dejstva, da so ocenjeni kot bolj privlačni in imajo zato boljši status v družbi.

Glede na razširjeno priljubljenost baritonov in basov v različnih kulturah po svetu in pri različnih spolno-orientiranih skupinah v družbi, se zdi, da se v ozadju skriva evolucijski razlog za to preferenco, ki datira v tisočletja pred našim štetjem.

Desetletja so antropologi skušali ugotoviti povezave med vokalnimi parametri in telesnimi stanji (naj gre za imunski sistem, reproduktivne sposobnosti ali fizis v obče). So moški, ki zvenijo kot Barry White zares bolj zdravi in bodo svoje partnerje zmogli ubraniti pred napadalci bolje od visokozvenečih, ki so kot Justin Timberlake?

V zadnjih dveh letih so antropologi v več različnih študijah ugotovili, da globok moški znak DEJANSKO je povezan z nekaterimi stereotipno pripisanimi lastnostmi: od moči stiska roke do bojevitosti.

"Evolucijska literatura je tako veliko pozornosti namenila velikosti in razliki v velikostih med moškim in žensko (ki se v povprečju ustavi pri zgolj osmih odstotkih). Medtem pa se ton glasu med moškimi in ženskami razlikuje v kar 60 odstotkih. In to ne more biti naključje," pravi Hodges-Siemon, ki je prepričana, da so razlike v glasu rezultat prav spolne selekcije.

Morda se je to zgodilo zato, ker ženske za partnerje raje izbirajo moške, ki imajo nizke glasove, s čimer se 'Barry White gen' bolje širi dalje, prav tako pa naj bi globok moški glas uspešneje 'ustrahoval' druge moške tekmece.

Nekaj podobneg je mogoče opaziti v svetu živali: velike pande in psi, moški primerki številnih živalski vrst ocenjujejo nevarnost drugih moških prav na podlagi barve njihovih glasov.

Tudi ljudje podobno sodijo moške.

Raziskave kažejo, da tako moški kot ženske ocenjujejo moške z globljimi glasovi kot bolj 'alfa'.

Antropolog David Puts iz Univerze Pennsylvania je skupaj s kolegi razkril, da verjamemo, da bi moški z globljimi glasovi gotovo zmagali v boju s pestmi. Neke druge študije so pokazale, da moške z globljimi glasovi prej vidimo kot dobre vodje v podjetjih in kot uspešne politične kandidate.

Pa vendar. Čeprav baritone in base vidimo (in ocenjujemo) kot boljše v nekaterih ozirih, to še ne pomeni, da tudi so.

Putova študija iz leta 2020 je nato pokazala:

  • moški z globljimi glasovi so v povprečju višji, večji in močnejši,
  • globok glas kaže na višje ravni testosterona (s čimer je povezan tudi boljši imunski sistem).

Put je naslednje leto z raziskavami nadaljeval, ko je pod drobnogled vzel profesionalne moške, ki so tekmovali v borilnih veščinah, in njihovo uspešnost primerjal z višino njihovega glasu. Izkazalo se je, da razlike med moškimi glede na višino (in globino) njihovega glasu praktično ni bilo. Razlika je bila zgolj 3-odstotna, kar je pripisal ozko omejeni skupini profesionalnih borcev, kjer je bilo moč najti le malo razlik med posamezniki glede na občo populacijo.

Katrzyna Pisanski s francoskega centra za raziskave in Karel Kleisner iz univerze Charles v Pragi, sta šla še dlej. Namreč v Tanzanijo k nomadskemu lovsko-nabiralniškemu plemenu Hadza. Tam sta ugotovila, da je z močjo stiska roke in siceršnjo močjo mogoče povezati globoko 'rjovenje' (nekaj takšnega, kot nekateri ekipni športni timi motivacijsko počnejo tik pred začetkom tekme).

Puts je medtem prišel do še ene ugotovitve. Ugootvil je, da je privlačnost globine moškega glasu 'učinkovita' le do neke mere. "Moški z najnižjimi glasovi so namreč videti manj privlačni."

Hodges-Siemon je v tem oziru mnenja, da je temu zato, ker so 'slišati strašljivo'. "Obstaja raziskava, ki kaže, da potencialna hipermoškost vodi v agresijo."

Še vešč. Nekaj študij je moške z globokim glasom povezalo s spolno nezvestobo, kar bi lahko bilo razlog, zakaj se ženske v te moške zaljubljajo (na kratek rok), a z njimi nato ne ostajajo (na dolgi rok).

Študije si mestoma tudi nasprotujejo.

Medtem ko Putsove študije kažejo eno, so druge postregle z drugačnimi rezultati.

"Nekatere študije kažejo, da ni nobene povezave med globino glasu, višino in močjo teh moških," pravi Steven Arnocky, evolucijski psiholog v kanadski univerzi Nipissing. Tudi Puts in Hodges-Simeon sta že prišla do zaključka, da globina glasu in pričevanja udeležencev o njihovem siceršnjem zdravju nista povezani, pa čeprav so ljudje praviloma povezovali globok glas z dobrim zdravjem.

Stvari se še bolj zapletejo, ker ljudje znajo manipulirati s svojimi glasovi.

Želite, da bi vas videli kot bolj učene in uspešne? Znižajte ton svojega glasu. In kar je še bolj zanimivo: to velja tako za ženske kot moške.

Raziskave so še vedno v teku in morda bomo nekoč prišli do odgovora na vprašanje: ali je globina glasu res povezana z zdravjem, hormoni, genetskimi predispozicijami, spolno selekcijo ... in več.

   

Do takrat pa, uživajmo v seksi zabavljivem basu izjemnega Avija Kaplana (nekdanjega člana priljubljene skupine Pentatonix, zdaj pa v nič manj uspešni solo karieri).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.