N. V. | 20. 5. 2024, 08:00

Resnično zlobnega človeka boste prepoznali po teh 9 lastnostih

Profimedia

Katero negativno lastnost nosite v sebi? Odkrijte skrite plati svoje osebnosti s tem zanimivim testom.

Nemški in danski znanstveniki so predstavili koncept "skupnih dejavnikov za razvoj temne osebnosti" – skupni imenovalec med različnimi negativnimi lastnostmi so poimenovali D-faktor ('dark factor' oziroma 'temen dejavnik'). Gre za negativne osebnostne lastnosti, ki nakazujejo na to, kako zloben je nekdo. D-faktor se lahko pri osebi kaže kot ena od negativnih značajskih lastnosti ali celo kot kombinacija teh.

Ta raziskava je prva, ki je razkrila stopnjo zlobe, ki se lahko skriva globoko v notranjosti posameznika. Znanstveniki so odkrili, katerih devet lastnosti sestavlja temno osebnost, ki označuje resnično zlobnega človeka:

  1. Sebičnost: Pretirano navdušenje nad stvarmi ali dejavnostmi, ki prinašajo užitek ali korist, hkrati pa škodijo drugim ljudem ali družbi kot celoti.
  2. Manipulacija: Nagnjenost k manipuliranju z drugimi ljudmi, brezobzirnost in um, ki nenehno snuje strategije in kalkulacije.
  3. Odsotnost morale: Nagnjenost k neetičnemu mišljenju, ki se izraža skozi prepričanja in dejanja.
  4. Samovšečnost: Narcisov glavni motiv je nahraniti svoj ego za vsako ceno.
  5. Kompleks boga: Oseba verjame, da si zasluži boljše in več kot vsi drugi.
  6. Psihopatija: Pomanjkanje sočutja in empatije, pa tudi krutost. Takšni ljudje so zelo impulzivni, nimajo samokontrole.
  7. Sadizem: Sadist je oseba, ki obožuje poniževanje drugih, kaže pa tudi močno nagnjenost h krutemu vedenju do ljudi. Izkazuje fizično, psihično in spolno nasilje nad drugimi, da bi pokazal svojo moč in nadzor nad žrtvami ali preprosto za zabavo.
  8. Obsedenost s samim seboj: Grozljiva obsedenost z denarjem in statusom, priznanji, diplomami in položaji ...
  9. Maščevanje: Želja škodovati drugim ljudem zaradi resničnih ali namišljenih žalitev. Snujejo najrazličnejša maščevanja, od družbenih in finančnih do čustvenih in fizičnih.
Resnično zlobnega človeka boste prepoznali po teh devetih lastnostih.

Resnično zlobnega človeka boste prepoznali po teh devetih lastnostih.

Profimedia

Če potegnemo črto, so zlobni ljudje tisti, ki imajo splošno težnjo k čim večji individualni koristi, ob tem pa ne upoštevajo in ne sprejemajo drugih oseb – vsi namreč iščejo svoje koristi na račun drugih. Znanstveniki pa so pripravili še test, kjer lahko natančno določite svoj D-rezultat. Temne plati osebnosti so lahko skrite v vsakem od nas, zato je pomembno, da se zavedamo in prepoznamo te lastnosti, da lahko gradimo bolj sočutne in empatične odnose.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu