I. D. | 25. 5. 2022, 17:14

Ste vedeli, da osamljenost v večjem delu sveta narašča?

profimedia

V družbi je prisoten trend, ki se je začel že pred pandemijo koronavirusa. Kdo je najbolj dovzeten za tovrstne tegobe?

Osamljenost je neizpolnjena družbena potreba, ki jo ljudje instinktivno urejamo z odnosi. V zadnjem desetletju se z njo vedno pogosteje ukvarjajo tudi znanstveniki, saj se je izkazalo, da je povezana s slabšim zdravjem in se s starostjo le še slabša.

Profimedia

Nevroznanstveniki pojasnjujejo, da človeški možgani iščejo varnost v družbi in osamljenost dojemajo kot grožnjo. Ob tem se aktivirajo centri za nadzor nad nevarnostjo in sprožijo naval stresnih hormonov. Ti pospešijo srčni utrip, dvignejo pritisk in sladkor v krvi. Vse to telo opremi z energijo za "boj ali beg". V takšnem stanju je telo bolj pripravljeno na sanacijo poškodb kot na boj z virusi.

33 odstotkov vseh ljudi na svetu je osamljenih!

Pri tem vodi Brazilija s kar 50 odstotki, sledijo Turčija, Indija in Savdska Arabija, na repu pa so Nizozemska, Japonska, Nemčija in Rusija.

Na vprašanje, kako pogosto se počutijo osamljene, so sodelujoči iz različnih držav odgovarjali s "pogosto/vedno/včasih" ali "skoraj nikoli/nikoli".

Iz ZDA poročajo, da ta težava narašča že od leta 2015. Kar četrtina starejših od 60 let živi samih in od teh jih je bilo že pred pandemijo covida-19 osamljenih 43 odstotkov. Tudi mladi niso izjema. Po podatkih YouGov se kar 30 odstotkov ameriških milenijcev počuti osamljene ves čas ali večino časa.

Profimedia

Kako je v Evropi?

Nižje, a ravno tako zaskrbljujoče številke prihajajo iz Evrope. V evropskih državah je v povprečju pogosto osamljenih 8,6 odstotkov odraslih, 20,6 odstotkov pa se počuti družbeno izoliranih. Najvišji odstotek beležijo države vzhodne Evrope.

Ta težava je pogostejša pri tistih, ki so imeli v otroštvu manj prijateljev ter bratov in sester, ki so imeli slabše odnose s starši, so bili pogosteje bolni in so odraščali v revnejših družinah, so ugotovili na Dunajski univerzi za ekonomijo in poslovno administracijo.

Vse to predstavlja 7,5 odstotka vseh tveganj, da bomo osamljeni, medtem ko neugodne značajske lastnosti dodajo 10,42 odstotka. Osamljenost se pogosteje pojavlja pri nevrotičnih ljudeh, pred njo pa so dobro zaščiteni organizirani in vestni ljudje, ki so poleg tega ekstrovertirani, prijetni in odprti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.