I. D. | 19. 8. 2022, 17:05

S svojimi predsodki določate prihodnost lastnih otrok

Profimedia
S svojimi predsodki določate prihodnost lastnih otrok (foto: Profimedia)

Zakaj se dekleta ne odločajo za najobetavnejše poklice? Krivi so starši.

Ste že slišali za STEM? Ta kratica zajema področje naravoslovja, tehnologije, tehnike in matematike (science, technology, engineering, maths) in je ena redkih, ki danes še zagotavlja zaposlitev in varno prihodnost. Na teh poljih je vedno premalo študentov, delavcev in strokovnjakov. Še posebej opazna je odsotnost žensk oziroma njihova razmeroma majhna številčnost.

Profimedia

Zakaj se dekleta ne odločajo za kariero na tem obetavnem področju, je zanimalo psihologe z univerz v Amsterdamu, Washingtonu, Britanski Kolumbiji in Torontu. Želeli so preizkusiti prevladujoče prepričanje, da ženske pač niso nadarjene za naravoslovje. Ta stereotip se je namreč izkazal za zelo škodljivega, ko govorimo o prihodnosti naših hčera.

Na žalost je skoraj nemogoče preprečiti, da bi stereotipi staršev določali razmišljanje otrok. In ker starega psa pregovorno ne moreš naučiti novih trikov, je iluzorno upanje, da bi spremenili mišljenje. Dobra novica je, da so poskusi pokazali pot iz te slepe ulice.

Rešitev se je izkazala za precej enostavno. Deklicam so brali ali jim v branje ponudili knjige, v katerih se junakinje ukvarjajo z matematiko in naravoslovjem. V poskusu so sodelovali otroci, stari od šest do 11 let. Najprej so izmerili stereotipno razmišljanje, povezano s spolom. Nato so jim brali tri različne knjige: v prvi je bil glavni junak deček, ki je bil odličen v matematiki, v drugi je v matematiki briljirala mlada junakinja, v tretji (nevtralni) so nastopali liki obeh spolov, ki jih je zanimal šport.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Univerza na Primorskem (@upr.si)

Vsega skupaj 300 otroških prostovoljcev je nato ponovno izpolnilo vprašalnik, odgovarjali so tudi na povsem neposredna vprašanja, kot je, ali radi rešujejo matematične naloge. Analiza odgovorov je pokazala, da so se spolni stereotipi po poslušanju zgodbe o mladi matematičarki zmanjšali tako pri deklicah kot pri dečkih.

Bobo

Iz tega sklepajo, da spolni stereotipi v mladosti še niso fiksirani in jih je mogoče spremeniti s ponujanjem materialov, ki preizprašujejo status quo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.