23. 7. 2021, 16:36

Sestri Nagoski: »Težava ni v tem, da se ženske ne trudijo. Težava je, da se trudijo ves čas.«

profimedia

Dobro veste, kaj je dobro za vas. »... gibanje, zeleni smoothieji, sočutje do sebe, pobarvanke za odrasle, čuječnost, tople kopeli, hvaležnost.« In vse to ste gotovo že poskusile. Včasih celo pomaga. Za nekaj časa. Ampak potem spet pridejo skrbi. Otroci imajo v šoli težave, v stiski se znajde vaš partner, v službi vam naložijo nov projekt. Takrat pomislite: ’Sebi se bom posvetila takoj, ko končam tole.’

Težava skratka ni v tem, da se ženske ne bi trudile. Ravno nasprotno.

»... trudimo se ves čas. Neprestano skušamo delati in biti vse tisto, kar od nas zahtevajo drugi. Pripravljene smo poskusiti kar koli – kateri koli zeleni smoothie, katero koli dihalno vajo, katero koli pobarvanko za odrasle ali sproščujočo kopel, vsakršen oddih ali dopust, ki ga lahko vrinemo v svoje urnike – da smo tisto, kar od nas zahtevajo služba, družina in svet. Skušamo si nadeti svojo lastno kisikovo masko, preden pri tem pomagamo drugim. In nato se zgodba ponovi: spet pride otrok s težavami, grozen šef ali naporen semester.«

Težava skratka ni v tem, da se ženske ne trudijo. Pa tudi ne v tem, da ne vedo, kako. Težava je v tem, da je ’dobro počutje’ postalo le še eden od ciljev, sta v knjigi Izgorelost uvodoma jasni avtorici in sestri dr. Emily Nagoski in dr. Amelia Nagoski.

Emily je promotorka zdravega načina življenja z doktoratom v žepu in uspešnico na lestvici New York Timesa, Come as You Are, poljudnoznanstveno knjigo o spolnosti in partnerstvu. Ko je po državi predstavljala svojo knjigo, je ugotovila, da bralce bolj od informacij o spolnosti zanimajo poglavja o stresu in predelavi čustev. To je povedala svoji sestri dvojčici Amelii, zborovodkinji po poklicu, sta se skupaj lotili pisanja nove knjige, pri čemer je Amelia lahko pomagala z iztočnicami iz sveta glasbe. »Vsak na konservatoriju izšolan glasbenik se nauči občutiti svoja čustva, ko poje na odrih, ali stoji na podestih. Ampak to še ne pomeni, da sem bila tega vešča tudi v resničnem svetu. A ko sem se tega enkrat naučila, mi je to najbrž rešilo življenje.«

Ko sta ženskam povedali, da skupaj pišeta knjigo z naslovom Izgorelost, nobena ni vprašala, kaj izgorelost sploh je. To so nagonsko že prepoznavale v svojem telesu.

Pomembnost zaključevanja stresnega cikla

Z izgorelostjo se danes spopada vse več žensk, kar nikogar več ne preseneča.

Biti ženska v današnjih časih namreč pomeni ugoditi vse večjim pričakovanjem okolice, ženske pa se izčrpavajo, ko skušajo premostiti vse globljo vrzel med njimi.

Kaj pa bi morale storiti?

Sestri Nagoski z veliko sočutja in optimizma v knjigi najprej pojasnita, s čim imajo ženske danes opravka, nato pa pokažeta, kako vsak dan ’zaključiti cikel’ stresa in kako se enkrat za vselej postaviti zase. To jima je uspelo tako s pomočjo znanosti kot na primeru lastnih izkušenj.

»Ne pozabite, da je Emily že od zgodnjega mladostništva let nagonsko razumela zaključevanje cikla, medtem ko je Amelia, genetsko enaka in vzgajana pod isto streho, to začela razumeti šele po letih terapij, dveh hospitalizacijah zaradi stresa, vodenih treningov meditacije in jasnih navodilih s strani svoje sestre, ki se poklicno ukvarja z zdravim načinom življenja. Vemo torej, da se ljudje razlikujemo med seboj. Toda z vajo boste začeli opažati, kako se različne ravni stresa odražajo na vašem telesu, in dobili boste občutek, ob katerih dnevih boste za zaključevanje cikla potrebovali več časa ali naprezanja.«

Ritual zaključevanja cikla, ki naj postane vsakodnevna praksa, vključuje tako polurno športno aktivnost, kot ogled čustvenega filma, ustvarjalno izražanje, smeh, jok, nežnost, objem in še mnogo tega.

profimedia

In kako veste, ste zaključili cikel? »Tako kot veste, da ste po obroku siti, ali kot veste, da ste doživeli orgazem. To vam pove telo, čeprav nekateri ljudje to prepoznajo lažje kot drugi. To boste morda občutili kot spremembo v razpoloženju, duševnem stanju ali telesni napetosti, ko globlje dihajo in se vaše misli sprostijo.«

Ker smo si različni, za vse seveda ne velja isti recept. Kaj se najbolje obnese v vašem primeru, boste zato morali ugotoviti sami. Trideset minut česar koli, kar se obnese za vas: rekreacija, meditacija, ustvarjalno izražanje, nežnost in podobno, je dovolj, da dan, poln stresa, zaključite tako, da se raztresite in dnevni cikel končate na nulti točki.

Vedeti morate, da je ’dobro počutje’ predvsem posledica prostega in gladkega premikanja skozi cikle človeškega obstoja. Bolj kot za mirovanje gre v tem primeru za stanje dejanj.

»... to je svoboda, da se lahko prosto premikamo skozi cikle svoje človeške narave, in ta nenehna, vzajemna izmenjava podpore je ključna pri tem. Dobro počutje se kažev pretoku vseh možnih oblik dajanja in sprejemanja podpore.«

Prava povezanost kot zdravilo za izgorelost

»Zdravilo za izgorelost ni ’skrb zase’, temveč to, da vsi skrbimo drug za drugega.«

Ob praktičnih nasvetih za zaključevanje cikla avtorici namreč ne pozabita tudi na našo povsem zdravo človeško lastnost, ki je: da potrebujemo druge okoli sebe, ki nas opomnijo, da si lahko zaupamo ter da smo lahko nežni in sočutni do sebe.

Da bi nam to uspelo, gre med drugim premagati nadvse pogosti ’sindrom človeških ustrežljivcev’.

To nalezljivo napačno prepričanje, ki vas sili verjeti, da je vaša moralna dolžnost dati vse do zadnje kapljice svoje človečnosti – svoj čas, pozornost, energijo, ljubezen, celo svoje telo – v podporo drugim, ne glede na ceno.

»Bodite pozorni, kako drugače se počutite, kadar imate opravka z ljudmi, ki z vami ravnajo skrbno in velikodušno, kot takrat, kadar ste v družbi ljudi, ki z vami ravnajo, kot da so upravičeni do tistega, kar koli že pač hočejo od vas.«

V naši naravi je, da nihamo od povezanosti k samostojnosti in spet nazaj. Ob tem je povezanost s prijatelji, družino, ljubljenčki, božjim in podobno za nas enako pomembna, kot sta hrana in voda.

Za več branja …

Izgorelost: Ključ do razumevanja stresnega cikla

Uspešnica New York Timesa!

Knjiga Izgorelost z inovativnim pristopom pojasni, zakaj ženske izgorelost doživljamo drugače kot moški – in ponuja preprost, znanstveno podprt načrt, ki ženskam pomaga zmanjšati stres, obvladovati čustva in živeti bolj radostno.

Ob pomoči znanosti, ki nam odpira oči, dobrih nasvetov, koristnih delovnih listov in vaj se bo v tej knjigi našla vsaka ženska – in dobila moč, da življenje spremeni na boljše. Emily in Amelia ne opevata dragih, na skrb zase osredotočenih metod in puhlic niti ne vztrajata, naj stremimo k nemogočemu cilju »imeti vse«. Namesto tega nam sporočata, da smo dovolj že same po sebi, takšne, kot smo – in da tako dobro počutje lahko doseže vsaka posameznica. 

Hiša knjig/Galarna

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave