23. 6. 2020, 17:31 | Vir: STA

Skrajšan delovni čas za dobrih 800.000 Avstrijcev

profimedia

V Avstriji je trenutno v shemo skrajšanega delovnega časa, ki jo je vlada ponudila kot pomoč delodajalcem v času globalne pandemije bolezni novega koronavirusa, vključenih 812.745 ljudi. Prvič od vrhunca krize s koronavirusom je število upadlo pod milijon, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
 

Ukrep skrajšanega delovnika koristi okoli 58.500 avstrijskih podjetij za 812.745 oseb, je danes sporočila avstrijska ministrica za delo Christine Aschbacher. To je okoli 326.000 oseb manj kot pred tednom dni.

Avstrijska podjetja, ki so delo za skrajšan delovni čas uvedla s 1. marcem, imajo še teden dni časa, da zaprosijo za podaljšanje tega ukrepa za nadaljnje tri mesece. Zaenkrat jih je to storilo 17.000 do skupno 110.000, je navedla Aschbacherjeva.

"Lahko se zgodi, da bo nekaj podjetij še podaljšalo skrajšan delovni čas," je dejala ministrica. "Številna podjetja pa poročajo, da to ni več treba."

Avstrijski model dela za skrajšan delovni čas ob epidemiji pokriva izpad delovnih ur v obsegu od 10 do 90 odstotkov določenega običajnega dela. Podjetja lahko podporo pridobijo za največ tri mesece, ukrep pa še enkrat podaljšajo za prav toliko časa.

V Avstriji se zmanjšuje tudi število brezposelnih. Trenutno jih je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 470.376 oseb, ki bodisi iščejo delo ali so v usposabljanju. To je 10.520 ljudi manj kot pred tednom dni, v primerjavi z vrhuncem krize sredi aprila pa gre za zmanjšanje za 118.000 oseb.

V Avstriji sicer tečejo tudi pogovori o morebitnem podaljšanju sheme dela za skrajšan čas v jesen. Dogovora še ni, je pa ministrica priznala, da bodo določene panoge zaradi koronavirusa prizadete dlje časa ali pa jih bodo negativni učinki dosegli z zamudo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.