N.Z. | 7. 10. 2020, 12:48

Skrivnost podivjanih kitov ubijalcev: zakaj agresivno napadajo jadrnice ob španski in portugalski obali?

profimedia

V zadnjih nekaj mesecih so kiti ubijalci ob španski in portugalski obali družno (in na videz brez povoda) napadli nekaj plovil. Znanstveniki si zdaj razbijajo glavo, zakaj se to dogaja.

Pri Guardianu so njihova preizpraševanja povzeli skupaj z zaključkom, da gre najverjetneje za skupino živali, ki je bila pred tem vpletena v 'neprijeten incident z neko vrsto plovila'.

Od 10. avgusta dalje je več posadk plovil iz španske regije Galicija poročalo o skupno 22 primerih, ko so orke napadle njihove ladje. V kar nekaj primerih so zabeležili precejšnjo škodo na krmilnih sistemih.

Španski in portugalski znanstveniki, med katerimi so bili tako morski biologi kot vladni uradniki, so s proučevanjem fotografij in videoposnetkov napadov ugotovili, da je v najmanj 61 odstotkov incidentov vpletena ista trojica kitov ubijalcev.

Podvodne fotografije so iz populacije vseh tamkajšnjih kitov izpostavile orke z nadimki Črni Gladis, Beli Gladis in Sivi Gladis. Izkazalo se je, da sta dva od omenjenih treh bila nedavno tega močno ranjena. In čeprav bi poškodbe lahko nastale, ko bi kiti poskušali 'speljati' tuno iz ribiških mrež, bi druge kaj lahko nastale v kontaktu s plovili.

Raziskovalcem ni tuje, da so orke nadvse radovedna bitja, ki bi se ladjam približale zaradi hrupa, ki ga te ob plovbi ustvarjajo. Zato tudi ni izključeno, da bi pri tem morda ne prišlo do poškodb. Nedavni napadi, ki za orke sicer še zdaleč niso značilne, bi tako lahko pripisali posledicam travme prav takšnega incidenta.

"Sprožilec za njihovo nenavadno vedenje bi lahko bil nek neprijeten incident, ki so ga te orke imele s kakšno od ladij. Prav hitrost dotičnega plovila pa bi pri tem lahko igrala večjo vlogo," zaključuje raziskovalna skupina. "Trenutno še ne premoremo jasnih dokazov, da se je to tudi zares zgodilo, zato to trdimo zgolj s precejšnjo verjetnostjo. Še manj lahko trdimo, ali je šlo pri izvornem icidentu za nameren ali naključen dogodek."

Posledica možnega izvornega incidenta bi skratka lahko bila, da stresni odzivi ork te zdaj silijo v napade na jadrnice z namenom, da bi jih upočasnile. Strokovnjaki dodajajo, da si orke za tarče morda izbirajo prav jadrnice zato, ker je te lažje napasti kot večje ladje.

Po drugi strani pa še vedno ni mogoče izključiti možnosti, da gre zgolj za radovednost. "Zdaj, ko so ugotovili, da je jadrnice mogoče ustaviti ali upočasniti, bi to lahko imele za svojevrstno igro."

V naletih ork na jadrnice na srečo še nihče ni bil poškodovan.

Zaradi incidentov z orkami je špansko pomorstvo konec prejšnjega meseca v vodah Galicije za teden dni prepovedala plovbo ladjam, ki so krajše od 15 metrov.

Orke so sicer stalen prebivalec tamkajšnjih vod. Te čudovite živali lahko živijo tudi do 80 let in dosežejo težo kar šestih ton.