N.Z. | 2. 5. 2020, 10:52

Sanje (in sanjski simboli) kot jezik nezavednega

profimedia

Naše nezavedno ima običajno priložnost spregovoriti le takrat, ko spimo. Skozi sanje in simbole nam poskuša podzavest povedati, kaj se dogaja globoko v nas; opozarja nas na naša skrita čustva, skrivnosti, strahove in misli, ki si jih morda ne priznamo, a so tam, pripravljena, da se soočimo z njimi. Sposobnost analiziranja lastnih sanj je zato močno orožje, s katerim lahko sami sebi pomagate razkriti kotičke svoje podzavesti.

Simboli so pravzaprav jezik sanj, ki imajo običajno veliko globlji pomen, kot ga lahko opišemo z besedo. Prav zato nas lahko simbolni jezik sanj zbega, zmede in pripravi do tega, da začnemo raziskovati in analizirati njihov pomen.

Z interpretiranjem lastnih sanj lahko veliko več izvemo o svojih naj­globljih skrivnostih, strahovih in čustvih, pri čemer si lahko pomagamo tudi s splošnimi opisi posameznih sanjskih simbolov. Neka­teri med njimi so povzeti v nadaljevanju, a pozor: spodnji splošni opisi in pomeni v nobenem primeru niso dokončni in ne držijo kot pribiti.

Navsezadnje so sanje samo vaše in so povezane z vašim lastnim doživljanjem in čustvovanjem, zato jih je treba temu ustrezno tudi interpretirati.

Za bolj podrobno analizo sanjskih simbolov vas vabimo v Metropolitanov Slovar razlage sanj od A do Ž!

profimedia

Sanjski simboli na kratko

Zgradbe

Po Dr. Carlu Jungu stavbe simbolizirajo nas same, stanje, v kakršnem je stavba, pa veliko pove o našem trenutnem stanju, bodisi čustvenem, psihičnem, fizičnem ali duhovnem. Sanje, v katerih vidimo zgradbo ali več njih, lahko simbolizirajo tudi naš družbeni status, zlasti naše poslovne odnose. Stavbe pomenijo tudi napredek, zato so lahko znamenje napredovanja, napredka, trdnih temeljev za nadaljevanje projekta in podobno.

Oblaki

Oblaki so sestavljeni iz vode, zato so v sanjah povezani z našimi čustvi in čustvovanjem na splošno. V oblakih se nabira voda, ki se bo slej ko prej spremenila v dež, zato lahko oblake interpretiramo kot čustveno stanje, ki ga ne moremo, ne znamo ali ne smemo izraziti. Temni oblaki nakazujejo negativna čustva, ki si jih nismo sposobni priznati ali jih izraziti, lahko pa pomenijo tudi pesimizem, ki nas preveva glede določene situacije. Beli oblaki običajno pomenijo pozitivna in zdrava čustva, optimizem in dobro voljo.

Golota

Sanje, v katerih smo goli, zlasti v družbi drugih, lahko nakazujejo negotovost, sram, zadrego in ranljivost. Morda smo se znašli pred nalogo, s katero se ne upamo soočiti in zaradi katere bomo morali zapustiti varno zavetje rutine ali tistega, kar nam je znano. Po drugi strani nam lahko golo telo sporoča, da se moramo vrniti k samim sebi, k svojemu bistvu, k svojim koreninam, in se znebiti izumetničenosti in narejenosti. Bodimo iskreni do samih sebe in se osvobodimo omejenosti in spon, ki nas vežejo.

Zobje

Zobje so pomemben, trdni del našega telesa, in simbolizirajo našo notranjo moč, samozavest in nadzor. Če sanjamo zdrave, močne, bele zobe, imamo svoje življenje oziroma okoliščine pod nadzorom. Če sanjamo piškave zobe ali če nam izpadajo, to pomeni, da smo negotovi, da nas je strah in da dvomimo o sebi in o pozitivnem izhodu iz situacije, v kateri smo se znašli. Slabi zobje opominjajo na nemoč, ki jo čutimo v povezavi z nečim, kar nas teži, pa tudi na nesposobnost, da bi spregovorili, povzdignili svoj glas, opozorili nase in se postavili zase.

Torba

V torbi ali torbici običajno nosimo svoje dokumente, ki simbolizirajo identiteto, in vse drugo, kar se nam zdi pomembno v vsakdanjem življenju. Če kupimo novo torbo ali torbo ponosno razkazujemo, je to znamenje, da se dobro počutimo v svoji koži, da se dobro poznamo in da smo kos okoliščinam, v katerih trenutno smo. Če torbo izgubimo, to nakazuje strah pred samim seboj in negotovost glede tega, ali bomo kos določenim izzivom. Pomeni tudi strah pred izgubo lastne identitete ali ega, ali pa se morda bojimo opozoriti nase v večji skupini ljudi ali na svoje sposobnosti pri večjem projektu.

Roke

Roke med drugim simbolizirajo aktivnost, komunikativnost, radodarnost in nadzor. Odprte roke pomenijo odprto srce in pripravljenost na prejemanje, bodisi na materialnem, čustvenem ali duhovnem nivoju. Roki, sklenjeni v molitev, imajo podoben pomen, le da je naše prejemanje nemara odvisno od katere od institucij ali pa morda upamo na najboljši možni izhod iz nekih okoliščin. Stisnjene roke lahko pomenijo, da bi radi nekaj naredili ali dali pobudo, pa tega iz različnih razlogov ne moremo storiti. Roki, stisnjeni v pest, izražajo agresijo, frustracijo in občutja nemoči.

Vozila

Ne glede na to, kakšno vozilo sanjamo, to običajno simbolizira našo voljo, moč in nadzor. Vsako vozilo potrebuje voznika, ki vozilo nadzira in ga vodi – bodisi naprej ali nazaj. Če na primer sproščeno vozimo avto, nas naša podzavest najbrž opominja, da smo na dobri poti; če v sanjah vozimo avto, čeprav v resnici nimamo vozniškega izpita, to lahko nakazuje naš pretirani optimizem glede neke situacije, ali pa naše prepričanje, da se bo vse dobro izteklo, četudi s projektom, ki smo si ga zadali, nimamo izkušenj. Vozilo lahko simbolizira tudi pobeg, zlasti če se v sanjah vozimo stran od določenega kraja, osebe ali česa drugega.

Orožje

V splošnem orožje simbolizira agresijo, odločenost in akcijo. Gre za moško energijo, s katero nas sanje morda opozarjajo na to, da bi morali v akcijo in pokazati več volje do nečesa. Če v sanjah orožje uporabimo mi sami ali ga zgolj držimo v rokah, je to morda znamenje, da si želim odločnejše poseči v določeno situacijo ali pa si nekaj na silo prisvojiti. V vsakem primeru orožje predstavlja orodje, s katerim se trudimo dobiti nekaj, česar nimamo oziroma kar si želimo.

Rože

Rože simbolizirajo cikel, razvoj, lepoto in okolje. Če rože cvetijo in dišijo, to pomeni, da smo zadovoljni s svojim razvojem in napredkom, da se dobro razvijamo v okolju, v katerem bivamo ali delujemo, ter da smo glede neke okoliščine, odnosa ali projekta lahko optimistični. Če so rože ovenele ali celo gnijejo, je prav nasprotno. Okolje, v katerem smo, nam ne ustreza, zato ne moremo izraziti svojega potenciala ali pa se soočamo z utrujenostjo, izčrpanostjo, pesimizmom in celo boleznijo.

Kri

Kri pomeni življenje, strast in voljo do življenja. Nanaša se predvsem na naša čustva in na naše čustveno doživljanje okoliščin, v katerih smo. Če imamo krvave roke, to lahko nakazuje občutek krivde in slabo vest; če v sanjah krvavimo, lahko to pomeni, da smo brez energije, obremenjeni, izčrpani in da potrebujemo počitek; če krvavi nekdo drug, pa je najbrž posredi odnos, ki ga imamo s to osebo, in v katerem je po našem mnenju bodisi premalo ali preveč strasti.

Operacija

Operacije simbolizirajo različne procese in dogajanja v našem življenju, na katere praviloma nimamo vpliva. Če nemočni ležimo na operacijski mizi, se počutimo nemočne ali nezmožne ukrepati, da bi spremenili trenutne okoliščine. Če se med operacijo zbudimo in lahko opazujemo, kaj se dogaja z nami in z našim telesom, pa tega zaradi otrplosti ne moremo izraziti, to lahko pomeni, da so naša prizadevanja odveč in da ne bodo spremenila trenutnega položaja.

Slovar sanj - od A do Ž!

Želite vedeti o sanjskih simbolih več?

Med zgoraj naštetimi ni bilo sanjskega simbola, ki ga iščete, ali pa si o njem želite vedeti in prebrati več? Vabimo vas v naš spletni sanjski slovar razlage sanj (sanjski simboli v njem so razvrščeni po abecedi)!

Vabimo vas v Metropolitanov: Slovar razlage sanj: od A do Ž!

V naši spletni zbirki razlag sanjskih simbolov se je nabrala precejšnja bera prispevkov, ki posamične sanjske simbole analizirajo še bolj podrobno. Sanjski slovar, ki je hkrati brezplačna spletna sanjska knjiga, je hkrati tudi delo v nastajanju, saj bomo članke z analizo posamičnih sanjskih simbolov še dodajali.

profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.