21. 1. 2022, 18:15

Slovensko podjetje, ki osvaja svet: "Imam odlično ekipo sodelavcev, s katerimi je krasno delati."

osebni arhiv

Gregor Ledinek s svojo ekipo zelo uspešno vodi podjetje Ledinek Engineering s 400 zaposlenimi. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. So celosten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Sedaj delajo zelo velika projekta – v Avstriji gradijo eno največjih CLT proizvodenj na svetu, na Švedskem pa največjo v državi. Ponašajo se s številnimi domačimi in svetovnimi nagradami, nedavno so bili kot prvo podjetje v zgodovini že drugič izbrani za naj srednje podjetje v Podravski regiji.

M: Delate praktično cele tovarne in po vsem svetu. V Avstriji eno največjih za CLT na svetu, na Švedskem pa največjo v državi. Kaj to pomeni, da si lažje predstavljamo?

Delamo celovite proizvodne linije iz več medsebojno povezanih strojev za obdelavo masivnega lesa. Naše stranke s temi stroji naredijo sestavne dele za hiše, bloke, stolpnice, hale in podobno. V Avstriji sedaj delamo za podjetje Mayr-Melnhof Holz, kjer nastaja ena največjih proizvodenj križno lepljenih plošč na svetu. V teh povezanih proizvodnih linijah bodo tudi naši stroji. Za švedsko podjetje Södra pa izdelujemo prav tako veliko tovarno s podobnimi proizvodnimi linijami. To bo največja tovrstna tovarna v državi.

M: Veliko vlagate v razvoj, čemur pa mora verjetno slediti tudi kadrovska politika. Kaj hitri razvoj pomeni za zaposlene?

Drži, pri nas dnevno razvijamo nove stvari, smo kreativni ustvarjalci novih strojev, torej se zaposleni ne le nenehno učijo, ampak tudi razvijajo. Predvsem je pomembno, da soustvarjajo in tudi spoznavajo najboljše prakse v številnih tujih državah. Prav tako se v podjetju za nekatera delovna mesta ponuja možnost potovanja po vsem svetu.

M: Opazil sem, da zaposlujete. Najti ustrezen kader ob hitri rasti je menda eden vaših največjih izzivov. Kakšen profil delavca najbolj iščete v teh dneh?

Če stalno rasteš in si želiš biti še boljši, potem imaš željo in potrebo tudi vedno po novih, dodatnih kadrih. Intenzivno recimo iščemo ljudi iz strojne, elektro in računalniške stroke.

M: Kako pa je ta investicija v razvoj kadra videti v praksi?

Pri nas velja, da se lahko posameznik v našem podjetju veliko nauči, se razvija, kreira, potuje in sledi svetovnim trendom. Smo namreč svetovno in tehnološko zelo razvito podjetje.

M: Že sedaj delujete v več kot 50 državah. Vas zanima še dodatno širjenje?

Navzoči smo povsod tam, kjer se gradi, tradicionalno v srednji in severni Evropi, Rusiji, Kanadi, ZDA, Japonski, Avstraliji. V srednji Evropi ustvarimo približno polovico prodajnih prihodkov. Nabor trgov pa še širimo. Prihodnje leto recimo pričnemo z montažo in postavitev linije v Urugvaju. Imamo tudi svoje predstavnike v 25 državah po vsem svetu, in sicer 15 v evropskih in 10 na ostalih kontinentih.

M: Kje dobivate zamisli in zagon za vedno nove ideje?

Lahko rečem, da imam zelo dobro ekipo sodelavcev, s katerimi je krasno delati. Po drugi strani pa si tudi sam skoraj na dnevni bazi vzamem čas za rekreacijo. Pri teku ali pri pohodu si zbistrim misli in dobivam nove ideje. Športu res posvečam velik poudarek in tudi v podjetju nas naš športni duh vzpodbuja, da se nikoli ne predamo, ampak vztrajamo in iščemo najboljše rešitve.

Preberite tudi druge Dialoge: Nina Štefe in Tjaša Smuk: Bossy Cafe je nastal kot odgovor na trenutno stanje

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.