7. 11. 2019, 12:34 | Vir: STA

Sociolog Ivan Bernik: "Predvojna generacija žensk je prvi spolni odnos redko imela v postelji"

profimedia

Ženske, rojene pred 2. svetovno vojno in med njo, o spolnosti skoraj niso imele informacij. Večina jih je bila nepripravljena na prvo menstruacijo. Do rojstva otrok skoraj niso uporabljale kontracepcije in so pred prvim spolnim odnosom precej premislile, kdo bo oče njihovega otroka in ali se bodo nanj lahko zanesle, ugotavljajo v sociologiji.

To je bila generacija, ki se je praviloma selila v mesto, veliko pa tudi v kraje takratne Jugoslavije. V primerjavi s starši je pridobila višjo izobrazbo in se usposobila za poklic. Starši jim praviloma niso mogli nuditi niti kulturne niti gmotne opore, opozarja sociolog Ivan Bernik, ki se že desetletja ukvarja s sociologijo spolnosti.

Svojo raziskavo je javnosti v organizaciji zavoda OPRO predstavil v četrtek v Ljubljani.

Ženske te generacije so prvi spolni odnos le redko imele v postelji. Večinoma je do njega prišlo v naravi, ker so se skrivale pred starši, ki pa sicer niso imeli velikega vpliva na izbiro partnerja. Prevladovala je romantična ljubezen, a je pri tem štela tudi partnerjeva zanesljivost.

Prvi spolni odnos so praviloma imele pred poroko, kmalu zatem so se poročile, najkasneje pa takrat, ko so zanosile, so Bernikove ugotovitve sporočili iz Zavoda za aplikativne študije OPRO.

Oralnega spolnega odnosa, ki se je množično pojavil v 70. letih, skoraj niso poznale. Kontracepcijska tabletka se je v svetu pojavila leta 1962, pri nas pa leta 1964.

Pred tem so pari z namenom, da ženska ne bi zanosila, prekinjali spolni odnos. Kondomov pa niso uporabljali.

Marsikatero partnerstvo se je z leti krhalo. Najpogostejši vzrok za to je bil alkohol, pogosto tudi nasilje. Ločitve, ki so bile stigmatizirane, so bile le redke, so Bernikove ugotovitve še povzeli v zavodu OPRO.

profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.