9. 1. 2021, 10:53

Zlomil ji je srce: »Kaj naj naredim glede pisma, ki sem ga našla v sinovi sobi?«

Profimedia

44-letna mama se je obrnila na Reddit bralce, ko je v sobi 15-letnega sina našla pismo z naslovom 'Kako vidim samega sebe'. Vsebina pisma jo je namreč močno pretresla.

Mama razloži, da je njen 15-letni sin že oktobra pristopil k njej in njenemu možu (svojemu očetu) s prošnjo, da bi mu poiskali profesionalno terapevtsko pomoč. Starša sta se takrat z njim pogovorila, mu povedala, da če kadarkoli potrebuje sogovornika, se lahko vedno obrne nanju, a jima sin ni hotel razkriti, zakaj želi videti psihologa.

»To mi je bilo popolnoma razumljivo,« piše mama. »Povedala sva mu, da spoštujeva njegovo zasebnost in od takrat sva ga potem redno vozila k terapevtu.«

Pred nekaj dnevi pa je mama pospravljala sinovo sobo in naletela na pismo, ki je bilo pospravljeno v skrinjici ob sinovi postelji. Naslov pisma je bil 'Kako vidim samega sebe'. »Sicer ne brskam po njegovih stvareh, ampak sem vajena, da se mu včasih ne ljubi vreči porabljene stvari v smeti in se mu potem valjajo po predalih in vsepovsod. Vem tudi, da ni bilo prav, da sem pismo prebrala, ampak zdaj se ne morem pretvarjati, da ga nisem videla.«

Mama pove, da se ji je ob branju zlomilo srce.

"Na papirju je bila zapisana serija alinej, vse pa so bile le negativni pogledi na samega sebe. Najbolj me je prizadelo, ker je bilo vmes zapisano, da se počuti 'neljubljenega', da je 'ničvreden' in da je 'bolečina za vse ljudi v njegovi bližini'. Začela sem se spraševati, če sem kot mama naredila dovolj, da bi se moj sin čutil vrednega in ljubljenega kot oseba."

Možu sem povedala, kaj sem našla in njegovo mnenje je, da se oba pretvarjava, da tega nisem videla. Pravi, da je to, kar se dogaja med njim in njegovim terapevtom, popolnoma zasebna stvar v katero se ne smeva vpletati, če naju sam za to ne prosi.«

»Jaz pa sem prepričana, da bi vseeno bilo bolj pametno, če bi se s sinom pogovorila, da mu nekako dopoveva, da stvari, ki jih je zapisal, niso resnične,« konča zapis mama.

Na spletu se je razvila burna debata o tem, kaj naj starša naredita.

»Ne povej mu, da si prebrala pismo. Povej mu samo, kako zelo ga imaš rada in mu daj pozitivne afirmacije vsaj dan. Zavedaj se, da depresija ubija,« se bere nasvet, s katerim se je strinjalo največ bralk in bralcev.

»Veliko pozitivnih afirmacij in morda kakšni posebni skupni trenutki, v katerih boste uživali kot družina, glej le, da so ti trenutki potem konsistentni. Lahko si le skupaj pogledate kakšen film, si naročite pico ali igrate video igre. Najdite nekaj, v čemer on uživa in to počnite skupaj. Na ta način boste utrdili medosebne vezi, on pa si bo izgradil samozavest,« se bere prav tako visoko ocenjen komentar.

»Razumem, da se hočeš pogovoriti z njim, ampak rotim te, da tega ne narediš. Če bi želel, da veš, bi ti sam povedal to, kar je zapisal. Tvoje brskanje po njegovih stvareh lahko ustvari še dodatne težave. Kar pa ne pomeni, da mu ob tem ne moreš stati ob strani. Pogovori se z njim in mu daj vedeti, da ni ničvreden in da je ljubljen. A ne vse na enkrat, ker bo le izpadlo sumljivo,« pravi druga bralka.

Naslovna fotografija je simbolična. (Foto: Profimedia) Vir: Reddit

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.