27. 7. 2021, 07:00 | Vir: STA

Spletni portal za boj proti izsiljevalskim virusom pomagal šestim milijonom ljudi

profimedia

Spletnemu portalu No More Ransom je v petih letih obstoja uspelo preprečiti, da bi se kriminalci dokopali do skoraj milijarde evrov. Z različnimi orodji je namreč pomagal več kot šestim milijonom ljudem, da so po napadu z zlonamerno izsiljevalsko opremo prejeli nazaj svoje datoteke brezplačno, so danes sporočili iz Europola.

Na portalu, ki je dostopen v 37 jezikih, tudi v slovenščini, je na voljo 121 brezplačnih orodij, ki lahko dešifrirajo 151 družin izsiljevalske programske opreme, izpostavljajo v Europolu.

Ob peti obletnici zagona portala so objavili posodobitev spletne strani, ki je modernejša in bolj prijazna uporabnikom. V okviru portala se lahko uporabniki posvetujejo s Kriptošerifom, ki sedaj nudi posodobljene informacije o izsiljevalskih programih in nasvete o tem, kako preprečiti okužbo.

Glede preventivnih ukrepov uporabnikom svetujejo, da redno ustvarjajo varnostne kopije datotek in so previdni, ko klikajo na različne povezave po spletu. Med bolj nevarnimi so tudi priponke v elektronskih poštah. Ob tem pa priporočajo še redno posodabljanje antivirusnih programov. V primeru, da je uporabnik že postal žrtev izsiljevalskega virusa, pa poudarjajo, da ne smejo plačati zahtevanega zneska. Zločin naj prijavijo in preverijo portal No More Ransom za orodje za dešifriranje.

Pri portalu sodeluje več kot 170 partnerjev iz javnega in zasebnega sektorja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.