Ž.A. | 17. 1. 2023, 12:48

Srce parajoča zgodba, zaradi katere je nastalo prostovoljno društvo Junaki 3. nadstropja

Metropolitan Slovenija

Z Urško Kolenc, predsednico društva Junaki 3. nadstropja, smo govorili o njihovem prostovoljnem delovanju, donacijah, ki jim pomagajo uresničiti zastavljene cilje, ter vseh dobrodelnih projektih pod njihovim okriljem.

Društvo Junaki 3. nadstropja sestavljajo starši otrok obolelih za rakom, kajti Junaki 3. nadstropja so otroci, ki se ali so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku v 3. nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani. To so otroci z rakom.

Društvo je povsem neprofitno in odvisno od pomoči dobrih ljudi. Vsa sredstva namenjajo za izboljšanje življenja otrok z rakom in njihovih družin na področjih, kot so bolnišnična obravnava ter finančni in psihosocialni položaj družin obolelih otrok. 

Pomembno je izpostaviti nekaj akcij, ki jih je društvo izvedlo s pomočjo donatorjev in članov. Med njimi je zagotovo vredno omeniti nakup biompedančne tehtnice za hemato-onkološki oddelek, soba zaupanja, omogočili so glasbeno terapijo in Junake doma razveselili z malenkostmi. Prav tako so prispevali k spremembi zdravstvene zakonodaje, ki od novembra 2020 staršem omogoča brezplačno bivanje v bolnišnici. "V preteklem letu smo vzpostavili tudi likovno pedagoginjo, da lahko otroci tudi po tem, ko vzgojiteljice popoldne odidejo, ustvarjajo. Organiziramo tudi veliko aktivnosti in otroke popeljemo na enodnevne izlete," je dodala Urška Kolenc. 

"V drugi polovici decembra sem bila čisto šokirana, ko sem prejela klic iz NLB. Obdarili so nas z res velikodušno donacijo. Bila sem vesela, da se naše delo dotakne tudi njihovih zaposlenih. Naš glas je šel med ljudi. Poleg donacije mi tudi to veliko pomeni, saj je očitno naše ozaveščanje obrodilo sadove," je dejala Kolenčeva in dodala, da bodo donacijo uporabili za ureditev prostora za gibanje, ki bo pomagal razvoju otrok. 

NLB Skupina želi sodelovati, vplivati in izboljševati kakovost življenja tu v Sloveniji, kjer smo doma. Leto so zaključili z dobrodelno donacijo različnim ranljivim skupinam in v druge dobrodelne namene, to na vseh trgih, kjer delujejo. Zaposleni v NLB Skupini so predlagali in z glasovanji izbrali različna društva, humanitarne organizacije in skupine, ki so jim namenili več kot 500.000 evrov. V Sloveniji so sredstva namenili društvu staršev otrok, obolelih z rakom – Junaki 3. nadstropja, Zvezi prijateljev mladine Slovenija ter Živalskemu vrtu in Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana.

"Čaka nas težek projekt, ampak se veselimo, da ga bomo lahko pokazali preostalim," je zaključila predsednica društva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.