N.Z. | 2. 9. 2020, 11:45

Startup Redefine Meat izumil 3D printane zrezke, ki so boljši od govejih!

profimedia
Startup Redefine Meat izumil 3D printane zrezke, ki so boljši od govejih! (foto: profimedia)

V zagonskem podjetju Redefine Meat so s pomočjo 3D tehnologije razvili ’natisnjene zrezke’, ki so - ne le po okusu, temveč tudi po teksturi - na las podobni pravemu mesu. Njihove ambicije pa se tu nikakor ne ustavijo. Za razliko od drugih si s svojim izdelkom želijo zapustiti nišni trg in se s produktom umestiti na globalnega.

Direktor Eschchar Ben-Shitrit je za Reuters povedal:

»Mesno industrijo poganjajo zrezki, počasno kuhanje, žar. Zato želimo ponuditi celotno izkustvo, ki ga ponuja živalsko meso, in še več.«

Nedavni video, ki ga je podjetje objavilo na družabnih omrežjih te dni, prikazuje razrez ’lažnega zrezka’.

Njihov lastni recept: 3D zrezek je narejen iz proteinov soje in graha, kokosove maščobe in sončničnega olja. Dodanih je še nekaj skritih sestavin, o katerih ne želijo govoriti, vendar zagotavljajo, da so prav vse sestavine veganske in rastlinskega izvora.

Pa njihove ambicije?

V podjetju si želijo razposlati 3D printerje za izdelavo veganskih zrezkov na vse konce sveta do leta 2021, z njihovimi produkti pa založiti italijanske in nemške restavracije še pred koncem letošnjega leta.

Cena njihovih zrezkov je primerljiva z zrezki živalskega izvora, t.j. med 5 do 12 dolarjih na funt mesa (ali – približno - od 8 do 20 evrov na kilogram).

Ben-Shitrit je še povedal, da je osnovna motivacija za njihovim podvigom: »Zamenjati kravo!« ter dodal, da je ’to po njegovem najboljši način, da se človeštvo učinkovito spopade s klimatskimi spremembami’, pa tudi, da njihov produkt pomeni ’bolj zdravo prehransko rešitev, ki bi lahko nahranila celotno globalno prebivalstvo’.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.