16. 10. 2019, 06:30 | Vir: Cosmopolitan

Učinkoviti nasveti, kako se na delovnem mestu postaviti zase

Unsplash

Ste v službi pod pritistkom? Menite, da ste za svoje delo premalo plačani? Imate občutek, da delate preveč? Z naslednjimi nasveti se boste naučili postaviti zase, ne da bi vas zaradi tega odpustili.

Nekateri pravijo, da se je najteže opravičiti. O tem v svoji pesmi Sorry Seems To Be The Hardest Word poje celo Elton John. A v povprečni slovenski pisarni besede 'sori', 'oprosti', 'se opravičujem' kar letijo iz ust uslužbencev.

V sejni sobi, na hodniku, ob tiskalniku in na stranišču … Verjetno vas ne bo presenetilo, če vam povemo, da se ženske opravičujemo pogosteje kot moški. Hkrati pa smo ženske tudi tiste, ki v primerjavi z nasprotnim spolom ostanemo tiho, ko je nekaj zares treba povedati.

Vas je strah, da bi vašo vljudnost zamenjali za šibkost? Pripravili smo vodnik, ki vam bo v službi pomagal stegniti jezik v pravem trenutku.

Situacija #1

Edini delate nadure

Včasih se je naduram nemogoče izogniti, a če se v pisarni po svojem uradnem delovnem času vrtite dan za dnem in ste pri tem popolnoma sami, se morate vprašati, zakaj je tako.

Kaj lahko storite?

Najprej preverite sebe. Kaj počnete in kako razpolagate s svojim časom? Ste čez dan učinkoviti? Imate težavo s koncentracijo in nenehno preklapljate med različnimi opravili?

Če se razlog skriva v tem, da vaši sodelavci ne delajo tega, kar bi morali, in vso dodatno delo prevzemate vi, pomislite, kako bi si delo lahko bolje razdelili, in jih zberite na skupnem sestanku. Svetujemo vam, da rečete nekaj takšnega: "Zavedam se, da moramo doseči točko X, a ne morem dati vsega od sebe, ker imam preveč dela. Vesela bi bila, če bi si delo lahko razdelili."

Če tudi sodelavci menijo, da imajo na svoja pleča naloženih preveč nalog, se skupaj pogovorite z nadzornikom ali šefom in ga vprašajte, ali bi lahko povečal vašo ekipo. Na pogovor se dobro pripravite in natančno opredelite količino dela, ki jo opravlja vsak posameznik, ter osvetlite potencialne posledice, ki utegnejo nastopiti, če ne boste dobili pomoči. Razložite tudi, kako bi dodaten član ekipe povečal vašo učinkovitost.

Situacija #2

Zasluge za vaše delo si lastijo drugi

Preveč navdušen novinec se spogleduje z vašimi nalogami, kar pomeni, da delata pri istih projektih. Še huje, baraba si lasti zasluge za vaše delo.

Kaj lahko storite?

Vprašajte se, ali to počne namerno. Morda je sodelavec pod pritiskom ali pa vam le želi pomagati. Ko situacijo ocenite tudi z zornega kota tistega, ki vam hodi v zelje, ga/jo pokličite na samo in se skušajte pogovoriti. Priporočamo naslednje besede: "Mislim, da rezultati niso nič boljši, čeprav oba delava isto stvar." Opomnite ga/jo na naloge, ki so bile pripisane vam, in namignite na delo, ki bi ga lahko delal (beri: moral opravljati) on/ona.

Situacija #3

Šefi preverjajo vaše delo

Sedite nasproti svoje šefice, počutite se dobro pripravljeni in samozavestni. Trdo ste delali in upate, da so tudi drugi opazili vaš trud. Nato ona preleti vaše delo in omeni področje, ki bi ga po njenem mnenju morali izboljšati. Niste prepričani, ali ste prav slišali.

Kaj lahko storite?

Ne obmolknite. Najprej si povejte, da je vašim nadrejenim mar za vas, saj vam sicer ne bi povedali svojega mnenja, nato pa vprašajte o razlogih. Če vaši nadrejeni mislijo, da ne delate dovolj dobro, jih prosite, naj vam podrobneje razložijo, na kaj ciljajo. Če se z njihovimi razlogi ne strinjate, omenite svoj zorni kot: "Razumem, a je moja situacija videti tako … Mislim, da je med nami razdalja. Kako bi jo lahko zabrisali?" Če v pogovoru govorite o 'nas' namesto o 'meni in vas', boste prišli veliko dlje.

Situacija #4

Krivično so vas obtožili

Po natančnem delu pri skupinskem projektu z nadzornikom z veseljem delite svoj prispevek. Nato pa sodelavka, ki je v projekt vložila veliko manj dela, za svojo napako okrivi vas.

Kaj lahko storite?

Poskušajte razumeti, zakaj je sodelavka to storila, nato pa se pripravite na soočenje. Morda vas je okrivila, ker se boji za svoje delovno mesto. Shranite dokaze o tem, kaj se je zares dogajalo, za primer, če jih boste kasneje potrebovali. Ali je ta sodelavka kaj podobnega storila že v preteklosti? Je bila tokrat izjema?

Nekoga, ki mu v službi zaupate, prosite za objektivno mnenje. Še bolje bo, če ta oseba ne dela pri istem projektu ali v istem oddelku kot vi. Vprašajte, ali se ji zdi, da pretiravate ali bi morali o tem s kom govoriti. Če je zadeva resna, v kratkem govorite z nadrejenimi.

Situacija #5

Zdi se vam, da vam ne plačajo dovolj

Predvidevate, da ljudje na podobnem delovnem mestu v podobnih podjetjih zaslužijo več od vas. Vaša zamera je vedno večja …

Kaj lahko storite?

Pozanimajte se o plačah na podobnem delovnem mestu v vašem okolju. Lahko povprašate ljudi, ki jih poznate in upate, da bodo z vami odkriti. Če ne upate vprašati naravnost, vprašajte, koliko mislite, da bi moral biti plačan nekdo s podobnimi nalogami in odgovornostmi, kot jih imate v službi vi.

Pomagate pa si lahko tudi s spletnim orodjem www.placa.si, ki omogoča, da svojo plačo primerjate s povprečnimi plačami na podobnih delovnih mestih v Sloveniji.

Ko dobite nekaj dokazov za to, da ste plačani premalo, se pogovorite s predstavnikom vaše kadrovske službe. Dogovorite se za poseben sestanek glede vašega plačila in povejte, da se zavedate razlike v svoji plači in plači drugih na takšnem delovnem mestu. Vprašajte, zakaj je tako.

Če ne verjamete zelo mogoči nakladanciji o razlogih za višino vaše plače, prosite, naj se oseba, ki je odgovorna za plačila delavcem, pogovori z vašim nadrejenimi in poizve, kateri so razlogi vaše podplačanosti.

Situacija #6

Resnično potrebujete premor

Ko se ujamete v neskončen krog dela, garanja in dolgih ur v pisarni, je težko opaziti, da drvite naravnost proti živčnemu zlomu ali pregorelosti. Če ste fizično in čustveno izčrpani ali pa trpite za nespečnostjo in slabo koncentracijo, nekaj gotovo ni v redu.

Kaj lahko storite?

Stopite do svojega šefa in mu razložite, zakaj boste ekipi v veliko večjo korist, če si boste vzeli premor. Opozorite na vse cilje, ki jih je podjetje z vašo pomočjo v preteklosti že doseglo, in zagotovite, da se boste v službo vrnili z več energije in motivacije. Do šefa pristopite s točno določenim ciljem.

Boste prosili za neplačan dopust ali nekaj dni oddiha? Večina delovnih mest ne zahteva bolniških opravičil za zgolj en zamujeni dan z dela (in včasih je to vse, kar potrebujete), a vseeno preberite svojo pogodbo, da boste vedeli, kakšne pravice imate. Izberite datume, ko bi radi imeli prosto, in pripravite seznam ljudi, ki bi vas lahko v tem času nadomeščali.

Če vaš šef vseeno zavrne vašo prošnjo, se vprašajte, ali si v takšnem okolju sploh želite delati. Vaše zdravje vpliva na vsa področja vašega življenja. In čeprav imate radi svojo službo, vam morda ona ne vrača iste ljubezni. Premislite, ali je čas za spremembo.

Po Predlogi Mel Evans In Elle Abraham prevedla in priredila Anamarija Lukovac, za splet Kaja Berlot

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.