23. 9. 2021, 18:00

Ste vedeli, da lahko s poljubom, ki ga namenite ženi pred odhodom v službo, podaljšate življenje?

Profimedia

Nemški profesor psihologije dr. Arthur Szabo je kar dve leti zbiral podatke od zdravnikov in zavarovalnic, saj je želel opraviti obsežno raziskavo na temo vpliva poljuba moškega svoji ženski, preden se odpravi na delo. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so to počeli vsak dan, živeli tudi pet let dlje.

Višja produktivnost v službi

Ljudem medsebojna naklonjenost pomeni veliko. Zato partnerjem majhen poljubček pomeni veliko, pa naj bo to jutranji poljub, poljub pred spanjem in poljub pred odhodom v službo. Raziskava je pokazala, da lahko čisto vsak od naštetih poljubov podaljša življenje. Ugotovili pa so tudi, da to povišuje produktivnost.

Zaradi poljuba tudi višji dohodek?

Raziskava dr. Szabe je pokazala, da lahko ima moški, ki poljubi svojo žensko čisto vsak dan pred odhodom v službo, od 20 do 30 višji dohodek. Prav tako izkoristijo manj bolniških dni in opravljajo višji položaj v podjetju. 

K temu morebiti vpliva tudi, da smo zaradi medsebojne naklonjenosti srečnejši. Zaradi sreče, ki jo čutimo, imamo bolj pozitiven pogled na življenje in smo v zdravem razmerju. 

Verjetno smo že vsi opazili, da slaba volja vpliva na produktivnost in naše razpoloženje tekom dneva, zato misel na to, da lahko to spremeni že majhen poljubček, ni tako slaba.

Prikimuje tudi znanost

Razmišljanje in raziskavo je potrdila tudi znanost. Ustnice imajo polno živčnih končičev, ki pa so zelo občutljivi. Telo ob poljubu sprošča oksitocin in dopamin, ki povzročata evforijo, zraven pa je vključen tudi serotonin, ki je hormon sreče.

Prav tako pa poljubljanje zmanjšuje raven kortizola, kar pomeni, da se sprostimo. To je stresni hormon, ki vpliva na čisto vse. 

Torej, kakšen je recept? Vsakodnevno poljubljanje s partnerjem za daljše in srečnejše življenje. To pa ne bo težko, kajne?

VIR: forum.over.net

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord