4. 3. 2022, 12:00

Steve Nobel: »Mirnost je vedno mogoča, ne glede na okoliščine!«

profimedia
Steve Nobel: »Mirnost je vedno mogoča, ne glede na okoliščine!« (foto: profimedia)

»Svoj um pogosto nevede naučimo, da se obsedeno ukvarja s težavi iz preteklosti ali pa z željami, hrepenenji ali sanjarijami, ki lebdijo nekje v oddaljeni in potencialno nedosegljivi prihodnosti. Pogosto svoj um naučimo, da je neprestano v pogonu: kakor stroj, ki nima gumba za izklop.«

Tako v predgovoru knjige Mirnost bivanja piše njen soavtor Steve Nobel, ki je na lastni koži spoznal, kako lahko prekomeren stres povsem uniči občutek mirnosti, pa tudi, da stres ne prihaja le od zunaj.

»Trenutno sem na svoji četrti poklicni poti, ki vključuje svetovanje iz zdravljenje,« pravi nekdanji finančni uradnik iz Londona, ki je še pred desetletji obupoval nad dolgočasnim in stresnim delom, v katerega je zašel, ker ga je tja namesto v akademske vode silil oče. Če k tem okoliščinam dodamo še, da se je zgodaj poročil in bil pri petindvajsetih že oče dveh otrok, potem sta prišli ločitev, sprememba poklicne poti in še mnogo drugih velikih pretresov, je jasno, da vse, kar v avtor piše v knjigi, izhaja iz njegovih lastnih izkušenj.

»Življenje je lahko včasih težko, nepredvidljivo in spremenljivo. In vendar, če se na spremembe vnaprej pripravimo, namesto da se z njimi neposredno soočamo takrat, ko se pripetijo, imamo povsem drugačno izkušnjo.«

In prav temu so namenjeni razmisleki in vaje v knjigi, ki sta jo skupaj spisala Steve Nobel, pisec in duhovni svetovalec, in Mike Annesley, avtor in pesnik.

Trdoživost pod pritiski

V enem od 120 tematsko razmejenih poglavjih se avtorja med drugim posvetita fenomenu trdoživosti pod pritiski.

»Najverjetneje ste že videli ljudi, ki sijajno prenašajo pritiske, s katerimi se soočajo. Nekateri izkazujejo izjemen pogum, ko se kosajo z velikanskimi izzivi, v to pa jim uspe celo vnesti nekaj humorja. Takšna notranja moč je pravzaprav na voljo vsem, če le najdemo pravo zvezdo, s katero si pomagamo prebiti skozi temo,« sta jasna avtorja.

Pot do tovrstne trdoživosti lahko seveda vodi le skozi raziskovanje samega sebe. Le tako se lahko naučimo ločiti svoj resnični jaz od materialnih okoliščin.

Ali, če ta razmislek izrazimo v jeziku budizma: »... je bolečina, ki jo čutimo, ko nam ljub projekt pade v vodo ali zaradi usodne bolezni izgubimo bližnjega prijatelja, dejansko bolečina navezanosti. To bolečino lahko zmanjšamo tako, da prilagodimo svoje prednosti. Ko se objektivno zazremo skozi metež čustev in zaznamo tisto, kar nam je resnično pomembno, in to uporabimo za točke, po katerih se orientiramo, lahko tako uberemo kar najboljšo pot skoz težave.«

Nemški filozof Friedrich Nietzsche je svoje čase dejal: »Tisti, ki ima začrtano življenjsko pot, lahko prenese skoraj katero koli nesrečo.«

Ko uvedemo pozitivne ukrepe za razreševanje resničnih življenjskih izzivov, se zgodi nekaj podobnega, sta prepričana avtorja.

»Dokler ste popolnoma zatopljeni v svoj pozitivni odziv, ustvarjate nekaj, kar tisti hip izpodrva vašo žalost. Ko se zalotite, da se vračate k bolečini, boste s tem, da vanjo usmerite sočutje, premagali vsako težnjo po nestrpnosti ali jezi. Vaša bolečina bo še vedno tu, vendar pa je ne boste povečevali s popačeno prizmo negativnih čustev.«

Človekova sposobnost razvijati se v težkih časih, celo ko doživljamo bolečino, je prav zares lahko neomajna. A le, če se tako odločimo.

Meditacija za omilitev bolečine

»Pri zelo mučnih izkušnjah so najdragocenejše točke orientacije ljubezen, sočutje in duh. Čeprav vaše verovanje morda ne vključuje čaščenje kakršnega koli boga in ga ni mogoče strniti v niz trdnih prepričanj, to vseeno ne pomeni, da zamisel ni tehtna. Če ste humanist, boste imeli vero v dobro življenje brez misli na nagrado, tudi v onostranstvu,« na dušo polagata avtorja, nato pa z bralci delita tri korake meditativne vaje, s katero je mogoče obvladati izkušnjo s telesno bolečino.

  • 1. Spremljajte svojo bolečino

Natančno določite mesto bolečine. Kje se skriva? Se seli naokrog ali ostaja na enm mestu? Je ostra ali topa? Je kljuvajoča? Kako učinkuje na bližnje mišice?

  • 2. Oblikujte podobo

Vizualizirajte svojo bolečino kot mešiček plazme, ki sedi na vašem telesu. Določite ji barvo, kot se vam zdi primerno – morda rdečo za intenzivno in modro, če se zdi kot razburkano notranje morje. Um v celoti osredotočite na bolečino in podobo spreminjajte v skladu s spremembami v bolečini, ki jih zaznavate.

  • 3. Bolečino zmanjšajte s pomočjo dihanja

Dihajte počasi in globoko. Ko izdihujete, vizualizirajte, kako se mešiček zmanjšuje, ko nekaj njegove vsebine zapušča vaše telo. Ko znova vdihnete, prinesite bolečino nazaj. S tem se naučite nadzirati bolečino. Vsakokrat, ko jo pripeljete nazaj k sebi, si jo predstavljajte nekoliko manjšo. V nizu postopnih korakov se boste pomaknili k večji lahkotnosti. Sčasoma se bo bolečina opazno zmanjšala.

Še več neprecenljivih spoznanj, napotkov in vaj za spopadanje s stresom in nezadovoljstvom na vseh področjih življenja, boste našli zbrane v priročniku za samopomoč Mirnost bivanja.

Mirnost bivanja

Za mnoge pravi duševni mir ostaja nedosegljiv. Vendar pa se lahko s preprostimi prilagoditvami svojih navad razmišljanja in delovanja, stres naučimo obvladovati, pričnemo uživati ​​v vsem pozitivnem v našem življenju in tako znamo poiskati srečo tudi v težkih časih.

Knjiga Mirnost bivanja predstavlja neprecenljiva spoznanja, napotke in vaje za spopadanje s stresom in nezadovoljstvom na vseh področjih življenja. Skozi poglavja se boste naučili, kako svoje življenje uravnotežiti in ga narediti bolj izpolnjujočega. Postali boste bolj mirni in srečni. Knjiga vam bo pomagala najti bogate notranje rezerve pri soočanju s stresom ter tako odkriti pot samosprejemanja in miru.