16. 11. 2021, 13:23

Strah me je – bodrilna slikanica za malčke (profesorice likovne vzgoje in psihoterapevtke)!

Strah je obče človeška izkušnja, pa vendar o njem veliko premalo govorimo, si ga priznamo in ga (v sebi ali drugih) prepoznamo. Nekateri se bojijo teme, drugi grmenja, tretji spet pajkov, kač, samote ali česa drugega. In med nami so tudi takšni, ki jih je strah prav vsega naštetega. Še najpogosteje so to otroci, čeravno strah lahko ohromi tudi zares velike odrasle.

Psihologija človeka nas uči, da igra strah pomembno funkcijo v naših življenjih.

Strah je naš (slabo razumljen) prijatelj in zaveznik, saj nas posvari in neredko obvaruje pred nevarnostjo. Včasih, ko nas preveč prevzame, pa nas lahko tudi ohromi. Takrat je dobro poznati tehnike, kako posamezne strahove preseči.

Za malčke (in njihove odrasle)

Pri založbi Ocean je te dni izšla posebna slikanica za malčke (in za starše ter vzgojitelje, ki jim bodo to knjigico brali).

Ustvarili sta jo avtorica Barbara Lekše, ki dela kot profesorica likovne umetnosti v osnovni šoli, in otroška psihoterapevtka Anja Kurent. Slednja je ob izidu slikanice kot strokovna recenzentka med drugim zapisala:

»Slikanica izvirno uprizori pogoste strahove in ponuja različne rešitve, kako jih preseči. Spodbuja nas k zavedanju, da imamo močan vpliv na svoje misli in obenem na svojo domišljijo, posameznika usmerja k iskanju rešitev, opominja na nujnost vzdrževanja stika z realnostjo – da nas negativni scenariji ne ohromijo – in nas spomni, kako pomemben je dotik, telesni stik za čutenje in poglabljanje občutka varnosti. Vsekakor slikanica za male in velike otroke.«

V slikanici Strah me je so najprej predstavljeni pogosti strahovi, nato pa so na otrokom primeren način – z veliko sočutja in čudovitimi (strašno vživetimi) ilustracijami – ponujeni napotki, kako te strahove premagati.

»Slikanica je namenjena malčkom, ki jim pravljice berejo starši in vzgojitelji. Zaradi velikih tiskanih črk, oblikovanih, kot se jih otroci učijo po učnem načrtu, pa je dobra izbira tudi za prvo samostojno branje v prvem triletju osnovne šole. Besedilo je jasno in prilagojeno razvojni stopnji otrok. Ilustracije so izdelane v čudoviti kolažni tehniki, ki ustvari občutek globine v slikah. Otroci uživajo ob poslušanju zgodbe in gledanju motivov na slikah, po branju pa se lahko s starši in vzgojitelji pogovorijo o premagovanju strahu,« pa so o slikanici Strah me je še zapisali na spletni strani knjigarne Ocean, avtorica Barbara Lekše pa je za spletno stran Savus še dodala:

»Včasih je dobro strahove komu zaupati ali jih izliti na papir, saj se takoj počutiš bolje. Nekaterih strahov pa se težko otreseš, kaj šele, da se z njimi spopadeš. No, tako je nastala slikanica, v kateri sem predstavila kar nekaj strašno strašnih strahov, in sicer v moji najljubši tehniki ustvarjanja – tehniki kolaža. Zgodba je zasnovana tako, da se kljub začetnemu temačnemu vzdušju in strahu ob koncu v svoji koži počutiš že kar dobro. Spremembo nakazujejo tudi barve, ki iz dolgočasnih temnih tonov preidejo v živahnejše in vesele. Mladim bralcem želim z zgodbo sporočiti, da ni treba biti super junak, ki ga ni ničesar strah, kajti strah je tu tudi zato, da nas včasih opomni na določene nevarnosti.«

O avtoricah

Barbara Lekše, je s slikanico Strah me je leta 2016 osvojila posebno nagrado žirije v kategoriji odraslih avtorjev na 14. Mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo mestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji, pred tem pa že leta 2008 na tem natečaju osvojila drugo mesto v kategoriji odraslih avtorjev s slikanico Čudovita novica (takrat pod naslovom Lulu čaka pošto), da bi naslednje leto uspeh ponovila z drugim mestom s slikanico Kodra.

Anja Kurent je doštudirala na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kjer je opravila tudi specializacijo iz Sistemske psihoterapije. Sodeluje z vladnimi in nevladnimi organizacijami: projekt Zagovornik – glas otroka (projekt Varuha človekovih pravic), Zavetišče za ženske in žrtve nasilja, Krizni center, Zavod Emma, centri za socialno delo, mladinski centri, osnovne in srednje šole ... Kot samostojna podjetnica že več let uspešno izvaja psihoterapevtsko prakso za otroke in mladostnike, družine, pare in posameznike, predavanja za starše, zaposlene v podjetjih, učitelje, vzgojitelje, strokovne delavce ter interaktivne delavnice za vse generacije.