17. 12. 2021, 16:38

Strokovnjakinja razloži, zakaj otroku nikoli ne bi smeli reči, da je poreden

Profimedia
Strokovnjakinja razloži, zakaj otroku nikoli ne bi smeli reči, da je poreden (foto: Profimedia)

Starši dobro vedo, kako težko je včasih otroke prepričati, da bi bili ubogljivi in poslušni. Takrat se zdi, da je otroku najlažje dopovedati, da nekaj počne narobe tako, da rečemo, da je poreden. A strokovnjakinja iz Avstralije pravi, da tega ne bi smeli.

Svetovalka za starše in mama dve otrok Csilla Love, ki svoja dognanja in nasvete objavlja tudi na TikToku, je povedala, da je seveda razumljivo, da starše otroci s svojim neprimernim vedenjem lahko spravijo ob živce, a da se je potrebno ob tem zavedati, da je otrokov razvoj občutka lastne vrednosti popolnoma ločen od njihovega vedenja.

Ko tako otroku rečemo, da je poreden, on iz svoje perspektive razume, da ga starši vidijo zgolj in samo kot nekoga, ki povzroča probleme. To pa ima velikanski vpliv tako na otrokovo samozavest, kot tudi na nadaljnji razvoj odnosa s starši in celo prijatelji.

@csilla.love Labelling children “naughty” #consciousparenting #parentingadvice #learnontiktok #parenting ♬ original sound - csilla.love

Csilla še pove, da če otrok o sebi sliši nekaj dovolj pogosto, bo v to začel verjeti in se temu primerno tudi obnašati. S tem se lahko povzroči škoda, ki nato zahteva leta korekcij in terapij, da se odpravi in da otrok sebe ne vidi več v teh etiketah.

Konec koncev so starši za otroka ultimativna avtoriteta, zato ne bo dvomil v njihovo logiko, če mu govorijo, da je poreden ali da so z njim same težave. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.