N.Z. | 19. 1. 2022, 15:00

O spletnih TROLIH (in kako se ogniti njihovim pastem, vabam in klik-trnkom)

profimedia
O spletnih TROLIH (in kako se ogniti njihovim pastem, vabam in klik-trnkom) (foto: profimedia)

Troli so po definiciji (in folklori) grda bitja, ki so včasih videti kot velikani ali pa škrati. Isti termin uporabljamo tudi za ljudi, ki so v (spletni) komunikaciji nalašč nesramni ali provokativni v želji, da bi se nanje (kakor koli že) odzvali.

"Nekateri poklici, kariere in publikacije temeljijo prav na vsebinah, ki naj bi razjezile druge ljudi," piše Brandon Echter, digitalni strateg in nekdanji urednik Snopesa. "Edini način, da v kontaktu z njimi zmagate, je: da ne igrate njihove igre."

O čem pravzaprav govori?

Provokacija (trnek) trola običajno zavzame obliko neprimerne objave, fotografije, grafa ali prispevka, ki je vedno ustvarjen z namenom, da bi izval negativno reakcijo. Te vrste vsebin praviloma generirajo veliko interakcije in generirajo klike, saj ljudje takšne objave pogosto delijo, da bi se iz njih norčevali ali jo obsodili.

Troli - natančno tako, kot sugerira njihovo ime - so ljudje, ki načrtno začenjajo prepire, navržejo žalitve in se tudi sicer sovražno vedejo na spletu. Njihovo vedenje je preračunljivo, saj si želijo zanetiti socialno ali politično kontroverzijo. Enako pogosto pa za svoje početje niti nimajo drugega definiranega cilja kot: dražiti targetiranega posameznika ali skupino.

Prav nič presenetljivo ni niti dejstvo, da troli praviloma delujejo pod psevdonimi.

Psihologi, ki so ta fenomen raziskovali, pravijo, da troli izkazujejo antisocialno osebnostno motenost ali psihopatologijo (na kar napeljuje prav nizka raven empatije, ki so jo sploh sposobni začutiti). Med njimi so tudi takšni, ki od spletnega nadlegovanja postanejo odvisni, saj jih v ta dejanja žene želja po negativnih socialnah nagradah (v obliki jeze prejemnikov njihovih bodic in nastali drami).

Da bi jim uspevalo, kar so si zadali, troli potrebujejo kaos na družbenih omrežjih, zato izrabljajo objave in komentarje kot vabe za druge ljudi, da bi jih tako potegnili v interakcijo.

Kako se ogniti, da ne postanete njihova žrtev? Pri Snopes za to poznajo le eno taktiko.

Trolom (in njihovemu trolanju) se lahko uprete z enostavno, a učinkovito strategijo: "Ne zagrabite njihove vabe!"