N.Z. | 12. 7. 2020, 05:55

Tatjana Bobnar: »Današnji položaj žensk je daleč od tega, da bi že lahko bile zadovoljne!«

Nik Jevšnik/STA


Nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je bila prva ženska na čelu slovenske policije. Z novinarjem Mladine je v daljšem intervjuju posebne poletne edicije intervjujev spregovorila tudi o tem, kako jo javnost ob nastopu na funkcijo ni presojala po delu in vsebini idej tako kot njene moške kolege, temveč po frizuri.

O mizoginiji v Sloveniji ob katero sta ob nastopu na visoke državne položaje trčili skupaj z načelnico generalštaba je tako povedala tudi:

»Platon nas je, ženske, v Državi postavil ob bok moškim. Pisal je, da so tudi ženske lahko varuhi in čuvaji države, da lahko delajo na državotvornih položajih, zato morajo biti ženske pogumne, odločne, modre in šolane. Aristotel nas je nato v svoji Politiki postavil nazaj za štedilnik, češ da je pogum moškega pogum vladarja, pogum ženske pa pogum služabnika. 2400 let smo potrebovale, da smo prišle do volilne pravice in do položaja, ki ga imamo zdaj. Kar pa je še daleč od tega (če govorimo o položaju žensk), da bi lahko bile zadovoljne z doseženim.«

  • Vir: Poletna izdaja tiskane poletne številke Mladina – Intervjuji 2020

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.