29. 4. 2021, 11:56

Terapevt razloži, zakaj so prvorojenci 'perfekcionisti', mlajši pa 'nastopači'

profimedia

Tristian Collazo z diplomo iz duševnega zdravja na TikToku deli svoje znanje iz psihologije. Najbolj pogosto skuša svoje sledilce podučiti o temah mejne osebnostne motnje, socialne anksioznosti in narcisizma.

Pred dnevi pa je veliko pozornosti pritegnila njegova serija videov, v katerih govori o 'konceptu psihologije vrstnega reda rojstva', teoriji Alberta Adlerja, ki je več kot očitno nagovorila veliko uporabnikov tega družbenega omrežja. Ti so nato delili svoje lastne izkušnje s sorojenci in lastnim mestom (glede na vrstni red rojstva).

Collazo najprej razloži, da pri psihologiji vrstnega reda rojstva 'ne gre zgolj za vrstni red', temveč tudi za način, kako se družinska dinamika spremeni z vstopom vsakega novega člana in kako gre to razumeti.

Za otroke, ki so odraščali v istem domu, veljajo številni skupni imenovalci, vendar niso nič manj pomenljive niti razlike v njihovem odraščanju. Temu Collazo reče 'psihološka situacija'.

In naj se zdi še tako neverjetno, Collazo trdi, da 'niti dva otroka iz iste družine nista rojena v isto družino'.

"Posamezniki se bolj identificirajo po vrstnem redu rojstva. Tako so vsi prvorojenci nekoč bili edini otrok, medtem ko so tisti na sredini nekaj časa bili najmlajši otrok."

V seriji ostalih videov se nato poglobi v razlago tipičnih karakteristik, ki jih vrstni red vrojenosti v družino prinaša.

Najstarejši sorojenec je praviloma bolj odgovoren, nagnjen pa je tudi k perfekcionizmu, saj ima družina do njega 'nerealistične zahteve, ker je pač najstarejši otrok', zaradi česar se nauči 'nositi več odgovornosti'.

Otroci v sredini lahko postanejo bolj tekmovalni. Naenkrat morajo 'nekoliko odrasti in se potegovati' za pozornost staršev, kar lahko vodi v zamero, saj 'ni tako enostavno zadovoljiti starše, če si ujet v sendvič med najstarejšega in najmlajšega'.

Najmlajši pa so do neke mere priviligirani, 'saj jim ni potrebno tekmovati za pozornost staršev s še mlajšim sorojencem'. Drži sicer, da so deležni 'več pozornosti', zato so bolj 'odprti in nastopaški', hkrati pa v sebi gojijo 'občutek inferiornosti napram starejšim sorojencem'.

Collazzo je na družbenem omrežju nato pozval sledilce, da povedano pospremijo z lastnim mnenjem in izkušnjami. Večina njih je trditvam iz serije videov nato lahko zgolj pokimala, ni pa jih bilo malo, ki so bili nad resničnostjo navedb naravnost osupli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.