7. 3. 2022, 16:04 | Vir: STA

To je med pandemijo povečalo spletno nasilje

Profimedia

V avli piranske občinske palače so danes odprli potujočo razstavo Vsi povezani, s katero v Logoutu opozarjajo na nevarnosti spleta.

V centru Logout so med pripravo razstave Vsi povezani opazili, da so se tudi v istrskih šolah, zlasti v času pandemije covida-19, poglobile težave, povezane s pretirano uporabo zaslonov, med drugim se je povečalo tudi spletno nasilje.

Vodja izolske enote Logouta Janez Arh je izpostavil ključen pomen povezovanja z vsemi deležniki prav zaradi obsežnosti in prepletenosti te problematike. "Ključ so starši in pomembno je, da oni dobijo informacije, na koga se lahko obrnejo, kadar sami prepoznajo pri svojih otrocih in mladostnikih neko stisko," je dodal.

Ob desetletnici delovanja so v centru Logout pripravili potujočo razstavo plakatov, ki je zdaj začel gostovanje v istrskih občinah, je na novinarski konferenci pojasnil soustanovitelj Logouta Boris Veler. Razstava zajema deset let njihovega dela ter različna področja, kot so spletno nasilje, čezmerna uporaba zaslonov, zasvojenost, pomembnost vzpostavljanja družinskih pravil ter odgovorne in zdrave uporabe spleta oziroma zaslonov. Kot je dodal, tudi v digitalnem okolju zaznavajo vedno več primerov različnih stisk in težav, kot sta depresija in nizka samopodoba. Od začetka epidemije se po besedah Velerja ogromno staršev obrača nanje, češ da so se s šolanjem na daljavo pri otrocih pojavile težave, ki jih sami ne zmorejo več reševati.

Kot je navedla ravnateljica Osnovne šole Cirila Kosmača Piran Barbara Sotošek Mrovlje, se je z epidemijo covida-19 socialno polje preneslo na spletna omrežja, "temu primerno je sledila tudi zloraba oz. pretirana uporaba". V zadnjem času tako opažajo povečanje spletnega nasilja. Prav zato je po njenem pomembno sodelovanje z Logoutom s preventivnimi delavnicami, ki so jih po novem na njihovi šoli poleg starejših deležni tudi otroci 5. razredov.

Razstava, ki sedaj gostuje v avli piranske občinske palače ter v piranski mestni knjižnici, se bo v nadaljevanju selila v piranske šole, nato pa še v ostale istrske občine.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.