Nika Vajnhandl | 18. 3. 2022, 07:00

Kako lahko pomagate svojemu otroku popraviti slabe ocene v šoli?

Profimedia

Obstajajo preprosti načini, s katerimi boste otroku pomagali do boljših ocen v šoli.

Vsak otrok kdaj dobi oceno, nad katero je razočaran. Kljub instinktu, da otroka postavimo na pravo pot, je pomembno vzeti v zakup, da je otrok najbrž nad slabo oceno že prizadet ali ga je sram.

Da preprečite začetek vzorca, pa je morda potrebno, da se o njegovih ocenah z njim pogovorite. Ob tem pa se gotovo sprašujete, kdaj je najboljši čas, da se o tem pogovorite in kaj naj rečete? Tukaj je osem nasvetov pediatrinje Courtney Nolan.

1. Njegove ocene spremljajte sproti

Pomembno je, da se s svojim otrokom o ocenah pogovarjate in ugotovite, kako mu gre, preden vidite njegovo spričevalo. Tako boste vedeli za vsa področja ali predmete, s katerimi se vaš otrok trudi, in mu pomagali preprečiti slabe ocene ob koncu leta.

K sreči imajo šole zdaj načine, kako spremljati otrokove ocene na spletu - in pogosto tudi njegove dnevne naloge - tako da je odkrivanje otrokovih ocen lahko le nekaj klikov stran.

2. Ocene so le eno merilo uspeha

Slabe ocene so lahko neprijetne, zato vam verjetno otrok o teh ne bo želel povedati takoj. Prepričajte se, da vaš otrok ve, da ga imate radi, čeprav vam ocena ni všeč.

Izpostavite druga področja, na katerih je vaš otrok odličen, in ga za to pohvalite. Pomirite ga, da nihče ni popoln in da zaradi slabih ocen ni na splošno neuspešen. Če z otrokom sodelujete kot ekipa, bosta našla rešitev, ki bo otroka pripravila za prihodnji uspeh v šoli. "Upoštevajte, da čeprav so ocene pomembne, so le eno merilo uspeha," pravi Nolan.

3. K temi pristopite z zaskrbljenostjo, ne z jezo

Ko izveste za otrokovo slabo oceno, si vzemite odmor, da se ohladite, če ste jezni. Vaš otrok že ve, da ima slabe ocene. "Ne pozabite, da je pomembno, kaj se zgodi od te točke naprej, saj preteklosti ne morete spremeniti," pravi Nolan.

Najpomembnejši pogovor, ki ga z otrokom morate imeti, ko prejmete spričevalo, je odkrivanje bistva težave. Če postavljate vprašanja in pustite, da otrok govori, bosta oba na poti, da ugotovite, kaj je mogoče storiti, da mu pomagate do boljših ocen.

4. Postavljajte vprašanja

Želite vedeti, zakaj je vaš otrok dobil slabo oceno ali spričevalo - Se kaj dogaja v šoli? Doma? Ali se preprosto ni učil? Ali preživi preveč časa s prijatelji?

Pazite, da med pogovorom ne govorite preveč. Naj vaš otrok razloži, kaj se je zgodilo in kaj bo v prihodnosti naredil drugače. S poslušanjem jim boste odprli možnost, da vas bodo usmerili v smer problema. Skupaj boste našli rešitev. "Odkrivanje vzroka za slabo delovanje vam bo omogočilo, da ga odpravite, preden postane večja težava," pravi Nolan.

5. Pogovorite se z učiteljem

Učitelj vašega otroka je lahko zelo dragocen vir informacij, ko želite pripraviti otroka na uspeh. Učiteljevo mnenje lahko osvetli, ali je potrebna dodatna pomoč, če ima vaš otrok morda znake učne težave.

Učitelji vam bodo dali vpogled v njihov način poučevanja in sistem ocenjevanja, tako da boste bolje razumeli, kaj se pričakuje v razredu. Poleg tega vam bodo dali vire za poučevanje in nasvete, kako otroku pomagati razumeti snov. Ne pozabite, da gre za timsko delo in učitelj je tam, da vam pomaga.

6. Vedite, da nagrade in kazni ne delujejo, če želite, da se vaš otrok rad uči

Če naredite učenje prijetno, se bodo otroci potrudili, ker se bodo radi učili. To je veliko boljši dolgoročni motivator kot strah pred kaznijo.

7. Pazite se pritiska

Dobro je biti zaskrbljen, vključen starš, vendar ne spodbujajte svojega otroka, da tekmuje z drugimi glede ocen. "Otroci naj tekmujejo samo sami s seboj in dajo vse od sebe," pravi Nolan in dodaja, da "pritisk lahko povzroči depresijo, nespečnost in druge pomembne težave", tudi zdravstvene, ki lahko vplivajo na njihovo vedenjsko in čustveno počutje.

8. Najprejprostejši koraki

Včasih najboljši rezultati pridejo iz najpreprostejših korakov. Ne komplicirajte preveč. Namesto tega zdravnica priporoča:

  • Preverite organizacijske sposobnosti vašega otroka.
  • Poskrbite, da imajo mlajši otroci pri roki vse šolske potrebščine, ki jih potrebujejo za zmanjšanje stresa.
  • Omejite čas televizije in telefona.
  • Zagotovite mirno študijsko okolje.
  • Pazite, da svojega otroka ne obremenite preveč z obšolskimi dejavnostmi.
  • Določite čas za domače naloge in rutino.
  • Odstranite vse moteče stvari z njihove mize.
  • Postavite si kratkoročne in dolgoročne cilje, ki pa naj bodo realni.
  • Spremljajte napredek svojega otroka.
  • Praznujte dosežke, tudi če so majhni. ​