18. 8. 2020, 09:58 | Vir: STA

Trgovska veriga Marks and Spencer napovedala zmanjšanje števila zaposlenih

Aljoša Rehar/STA
Trgovska veriga Marks and Spencer napovedala zmanjšanje števila zaposlenih (foto: Aljoša Rehar/STA)

Napovedi odpuščanj v Veliki Britaniji zaradi posledic pandemije nove koronavirusne bolezni se nadaljujejo. Trgovska veriga Marks and Spencer, ki prodaja hrano in oblačila, je danes napovedala zmanjšanje števila zaposlenih za okoli 7000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odpuščanje bodo izvedli v prihodnjih treh mesecih. Med drugim bodo brez dela ostali zaposleni v upravi, v regionalnih predstavništvih in trgovinah po vsej državi.

Marks and Spencer sicer zaposluje več kot 80.000 ljudi, veliko večino na Otoku.

Glavni izvršni direktor Steve Rowe je poudaril, da bo podjetje postalo "vitkejše in hitrejše" ter bo tako lahko bolje zadostilo potrebam svojih kupcev. Ob odpuščanju na eni strani bodo na drugi strani tudi zaposlovali kadre, ki bodo pomagali okrepiti ponudbo spletne prodaje.

V zadnjih petih mesecih je prodaja Marks and Spencerja upadla za približno petino, čeprav se je spletna prodaja povečala za skoraj 40 odstotkov. "Jasno je, da je prišlo do preobrata v trgovini, in čeprav je še prezgodaj za ocene, kje se bo ustavil prodajni miks po covidu-19, moramo ukrepati in se odzvati na te spremembe," so zapisali v podjetju.

Marks and Spencer se je pridružil številnim drugim britanskim veleblagovnicam, kot sta Debenhams in John Lewis, pa tudi veriga lekarn Boots, ki so napovedale odpuščanje na tisoče zaposlenih zaradi covida-19.

Uradni podatki so prejšnji teden pokazali, da se je britansko gospodarstvo v drugem četrtletju skrčilo za petino. Gre za najglobljo recesijo v tej državi doslej. Čeprav BDP po sproščanju ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja novega koronavirusa, počasi že okreva, analitiki pričakujejo, da se bo brezposelnost do konca leta še zviševala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.