25. 6. 2019, 20:00 | Vir: STA

V 60. in 70. letih minulega stoletja so se invalidi zaradi stigme skrivali doma!

profimedia

Zveza paraplegikov Slovenije letos praznuje 50 let delovanja pod sloganom Naš korak se vrti že pol stoletja. Kljub invalidnosti so ustvarjalni in koristni družbi, so ocenili v zvezi. Ob tem pa so opozorili na nujno sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi, ukrepov za preprečevanje preležanin in potrebo po zvišanju invalidske pokojnine.

Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic je na današnji novinarski konferenci orisal pomembne mejnike v zadnjih desetih letih, odkar vodi zvezo.

"V teh desetih letih smo sprejeli 415 novih članov, ali okoli 40 paraplegikov in tetraplegikov vsako leto. Po medicinski rehabilitaciji je zelo pomembna socialna rehabilitacija, ko zaključiš zdravljenje in se vrneš v domače okolje, iz katerega si bil iztrgan. Takrat se začneš srečevati z različnimi težavami, pa tudi z različnimi predsodki," je pojasnil Kastelic, Po njegovih besedah je teh v zadnjem času zahvaljujoč zvezi in devetim društvom veliko manj.

Socialno aktivni, ustvarjalni in družabni

50 let organiziranega delovanja je po njegovih besedah dolga doba, pa tudi čas ustvarjalnosti. Zatrdil je, da je zveza ena izmed najbolj uspešnih reprezentativnih invalidskih organizacij v državi na področju invalidskega varstva. So socialno aktivni, zasledujejo načela neodvisnega življenja invalidov, kajti samostojnost je bila okrnjena ob poškodbah ali obolenjih, zato še toliko bolj cenijo stvari, ki jih naredijo sami, je poudaril Kastelic.

Opozoril je, da se bo zveza še naprej zavzemala za čim boljšo oskrbo paraplegikov in tetraplegikov. "Pred nami so izzivi, povprečna starost naših članov je 56 let, zato je prioriteta čim prejšnje sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi, kot tudi ukrepov za preprečevanje preležanin ter zvišanje invalidske pokojnine, ki se zdaj giblje od borih 250 do 400 evrov," je Kastelic nanizal prioritete delovanja zveze v prihodnje.

Pred 50 leti še grdo zasmehovani

V nadaljevanju se je ustanovni član zveze Jože Globokar sprehodil skozi polstoletno zgodovino zveze. Januarja leta 1969 je bila najprej ustanovljena Zveza društev telesnih invalidov Slovenije, ki je omogočala ustanavljanje sekcij, po treh mesecih je bila na ustanovni skupščini 16. aprila 1969 ustanovljena Sekcija paraplegikov in tetraplegikov. "Začeli smo praktično iz nič, brez denarja, svoje ideje in cilje smo snovali kar na hodnikih takratnega Zavoda za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani," je dejal Globokar.

Spomnil je na takratno stigmo invalidov v družbi. Kot je dejal, so se invalidi v 60. in 70. letih minulega stoletja skrivali doma, tiste maloštevilne na cesti so zaničevali in se jim rogali.

Danes je popolnoma drugače, miselnost v glavah se je korenito spremenila.

"Danes, ko gremo v mesto, nas nihče ne opazi, smo enakovredni z ostalimi," je ocenil Globokar in dodal, da so kljub svoji invalidnosti ustvarjalni in koristni družbi. Med drugim je omenil športno udejstvovanje, izdajanje časopisov, pa tudi številne tehnične in arhitektonske spremembe, ki lajšajo življenje invalidov.

V zvezi paraplegikov je 1055 članov

Danes zveza paraplegikov, ki združuje ljudi s poškodbami in obolenji hrbtenjače, s svojimi devetimi društvi šteje 1055 članov.

V sklopu praznovanja organizirajo vseslovensko srečanje v Savinjski dolini, več športnih prireditev, izdali pa so tudi zbornik o 50-letni zgodovini in novo spletno stran zveze. Vrhunec praznovanja bo slavnostna akademija v torek v Domu paraplegikov Pacug, na kateri bo slavnostni govornik premier Marjan Šarec, je povedala vodja organizacijskega odbora za pripravo praznovanja Barbara Slaček.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.