19. 3. 2020, 15:01 | Vir: STA

V Boxmarku v nekaj dneh proizvodnja zaščitnih mask, pridružuje se Prevent&Deloza

Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash

V kidričevskem podjetju Boxmark že v naslednjih urah pričakujejo prve pošiljke materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu, je povedal direktor podjetja Marjan Trobiš. Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent&Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil.

Po besedah direktorja Boxmarka bodo maske izdelovali za naročnika, ki sodeluje z ministrstvom za gospodarstvo, zato bodo namenjene izključno za blagovne rezerve države je spomnil, da so pripravljenost za pomoč državi izkazali že pred tednom dni, zdaj pa so se zaradi urgentnih potreb morali organizirati še hitreje. "Ob tem bomo začasno ustavili vse naše ostale programe in se takoj, ko prejmemo material, lotili proizvodnje," je dejal.

Kot je dodal, so vse zaposlene vprašali, kdo bi bil pripravljen delati, odziv pa je bil zelo velik, na kar je ponosen, saj so ljudje pripravljeni tvegati za izdelavo mask, ki jih trenutno država še kako potrebuje.

Prve maske bi po njegovih besedah lahko začeli šivati v ponedeljek, tako da bi jih lahko dobavili že v torek, za zdaj pa računajo na okoli 40.000 do 45.000 mask dnevno. Upa, da bodo lahko prispevali k temu, da se stiska zaradi pomanjkanja v kriznih razmerah nekoliko zmanjša.

Prvi mož Boxmarka je še dodal, da se bodo morali nekoliko drugače organizirati in dodatno poostriti varnostne ukrepe v podjetju, s katerimi bodo zaposlene kar najbolj zaščitili pred možnostjo okužb. Sicer pa sam točno ne ve, katere maske bodo proizvajali, saj ni strokovnjak za to, ve le, da služijo izključno za zaščito.

Na pomoč tudi druga podjetja

Pripravljenost na pomoč pri proizvodnjo zaščitnih mask so pokazali tudi v nekaterih drugih slovenskih podjetjih. Med njimi je celjsko podjetje Prevent&Deloza, ki trenutno išče tekstilni material po Sloveniji in pričakujejo, da bodo kmalu izdelali 30.000 do 40.000 zaščitnih mask, so za STA danes povedali v podjetju.

Po njihovi oceni so slovenski tekstilci stopili skupaj, zato ne pričakujejo težav s pridobitvijo ustreznega tekstilnega materiala. Na vprašanje, ali imajo dovolj šivilj, so pojasnili, da so s tem kadrom težave, saj v Sloveniji skoraj ni več šol za ta poklic. Vseeno pričakujejo, da bodo z obstoječim številom zaposlenih brez težav izdelovali zaščitne maske, in to prioritetno.

V celjskem Topru po besedah direktorice Sare Stepanjan lahko dajo prostor za morebitno proizvodnjo. "Imamo kar nekaj šivalnih strojev, pri nas bi lahko delalo od 10 do 15 ljudi," je za STA dejala direktorica.

Dopoldne je sicer v skladišče civilne zaščite v Rojah prispelo 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, za katere je država odštela 250.000 evrov, Slovenske železnice pa so ob tem dostavile še približno 100.000 mask, tako da so najnujnejše potrebe v tem trenutku pokrite.

... pa tudi bolnišnice in posamezniki

Nekatere bolnišnice se medtem znajdejo po svoje. V slovenjgraški so recimo danes naročili 10.000 mask za večkratno uporabo prav pri podjetju Prevent&Deloza, iz ljubljanskega kliničnega centra pa so sporočili, da njihove šivilje pripravljajo pralne zaščitne maske, da bi bilo tako v največji zdravstveni ustanovi v državi manj odvisni od dobav.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.