25. 11. 2020, 20:17 | Vir: STA

V času epidemije za najmlajše pomembna ustrezna organizacija dejavnosti

Tamino Petelinšek/STA

Za ustrezno organizacijo časa otrok je pomembno, da je jasno, kdaj je čas za šolo, kdaj za malico in kdaj za telesno aktivnost, je na novinarski konferenci poudaril psiholog na tolminski osnovni šoli Žarko Trušnovec. Kot je opozoril, so rezultati športnih kartonov pokazali, da so se razmere na tem področju v razmeroma kratkem času zelo poslabšale.

Tolminski psiholog in tudi gorski reševalec Žarko Trušnovec je pojasnil, da so se že ob prvem, spomladanskem zaprtju javnega življenja odločili, da bodo v okviru šole in tudi v okviru občine oz. civilne zaščite vzpostavili telefonsko linijo. Samo v dveh mesecih, torej med 13. marcem in 13. majem, je prejel več kot 220 klicev, od tega približno dve tretjini iz šolske sfere in tretjino s področja civilne zaščite. V zadnjem mesecu, od 22. oktobra do danes, pa jih je prejel še blizu 60.

Kot je povedal Trušnovec, so otroci v mnogo primerih spraševali o umiranju. Otrok tudi pri štirih letih zasluži pošten odgovor, ki ga bo pomiril, denimo: "Vsi bomo umrli, tudi ti boš, ampak z malo sreče bo do takrat minilo 70, 80 ali še več let." Za otroka pri štirih je namreč bistveno, da bo nekoč velik.

Za ustrezne odgovore s tega področja je zato treba najprej poskrbeti zase. Kot je poudaril, ni treba, da kar naprej poslušamo poročila o tem, kakšne so razmere. Za tiste, ki ne delujejo v takšnih službah, je zadosti, če se s tem seznanijo enkrat ali dvakrat na dan. "Če so starši prestrašeni in dodatno impregnirani s stalnim poslušanjem katastrofičnih novic, bodo zelo težko delovali umirjeno, ko pojasnjujejo te stvari svojim otrokom," je dejal.

Precej vprašanj otrok se je nanašalo tudi na organiziranje življenja, predvsem popoldne, pa tudi na šolanje na daljavo. Kot je poudaril, Trušnovec, se je z najmlajšimi najbolje pogovarjati in z njimi delati tisto, kar je koristno in zlahka izvedljivo, tudi če ni koronavirusa.

"Zjutraj je treba vstati, se obleči," je poudaril. To bo zmanjšalo verjetnost, da bi mladostniki pozneje čez dan ostajali v pižamah ali celo v postelji, kar se v tem času žal tudi dogaja.

Med koristnimi dejavnostmi je Trušnovec navedel tudi zračenje prostorov in učenje umivanja rok. "Najmlajši otroci neskončno uživajo v tem, če jim razložimo, kako je treba roke namiliti in si jih umiti," je pojasnil.

Omenil pa je tudi idejo ene od njihovih razredničark, ki je ugotovila, da bi bilo zelo dobro, če bi otroke preko Zooma zbrala skupaj tudi popoldne oz. proti večeru na neformalni razredni uri. Učenci so v klicih posredovali celo ideje, da bi na takšni razredni uri tudi sami pripravili kakšen koncert ali nastop. "Če se bomo pogovarjali o tem, kaj smo brali, kam smo šli, se bodo nekateri lahko s tem pohvalili. Tisti, ki tega še niso naredili, pa bodo dobili idejo in spodbudo, da postanejo tudi sami aktivni na tem področju," je še dodal Trušnovec.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.