2. 11. 2021, 09:11 | Vir: STA

V New Yorku zaradi zavračanja cepljenja na neplačan dopust 9000 uslužbencev

profimedia
V New Yorku zaradi zavračanja cepljenja na neplačan dopust 9000 uslužbencev (foto: profimedia)

Mesto New York je v ponedeljek na neplačan dopust poslalo 9000 uslužbencev, od gasilcev, policistov do smetarjev in drugih, ki se še vedno nočejo cepiti proti covidu-19, čeprav je to po novem obvezno za vse zaposlene v mestni upravi in drugih mestnih organih.

V mestu se je cepilo že 91 odstotkov od skupaj skoraj 380.000 vseh javnih delavcev. Cepljenje jih zavrača približno 21.000, od katerih jih je 12.000 zaprosilo za izjemo iz verskih ali zdravstvenih razlogov. Ti lahko nadaljujejo z delom, dokler komisije ne bodo ugotovile, ali so izjeme upravičene.

V največji meri cepljenje zavračajo tisti, ki so v prvih bojnih vrstah. Doslej se je cepilo le 77 odstotkov gasilcev, 83 odstotkov smetarjev, 85 odstotkov policistov in 88 odstotkov reševalcev.

Več tisoč gasilcev je zaradi obveznosti cepljenja, ki jo je uvedel župan Bill de Blasio, prijavilo bolniške odsotnosti, smetarji izvajajo občasne tihe stavke, vlagajo se doslej neuspešne tožbe in pripravljajo protesti, ki pa niso množični.

Župan de Blasio je zagotovil, da motenj v storitvah ni, ker da so našli dovolj nadomestnih delavcev. Obveznost cepljenja je naznanil 20. oktobra in od takrat se je cepilo skoraj 22.500 mestnih uslužbencev, ki se prej niso. Samo v ponedeljek do roka ob peti uri popoldne po krajevnem času se je cepilo še 3564 javnih uslužbencev.

Sindikat gasilcev je v ponedeljek vztrajal, da je obveznost cepljenja neustavna, čeprav sodišče po vrsti zavračajo temu namenjene tožbe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.