1. 6. 2021, 12:07

Zakaj cepljeni z dvema odmerkoma, ki ne rabijo več nositi maske, te VSEENO nosijo?

profimedia

Tistim, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma cepiva, ni potrebno več nositi mask, a so se mnogi izmed njih odločili, da jih bodo še vedno nosili: "Nihče me ne vidi, ne rabim se ličiti ..."

V ZDA je pred dnevi pričela veljati uredba, da tisti, ki so prejeli oba odmerka cepiv, ne rabijo več nositi zaščitnih mask, pa vendar je znantno število ljudi to novico ignoriralo in maske še vedno nosi. Razlogi za njihovo odločitev pa nimajo nikakršne zveze z epidemijo.

46-letna Jaz Johnson, ki je bila cepljena z dvema odmerkoma, je povedala, da ji maska omogoča, da ji ni potrebno komunicirati z okolico. Pod njo je lahko tudi nerazpoložena, če se tisti trenutek tako tudi počuti.

"Sem človek, ki ne zna lagati in niti skrivati čustev. Ko nosim masko, ljudje tako ne morejo videti, da se dolgočasim ali pa nisem najboljše volje," je na kratko pojasnila za NBC News.

Tudi drugi razmišljajo podobno.

Nekateri kot prednost nošenja maske vidijo tudi to, da se jim ni potrebno ličiti in pretirano urejati, predvsem pa, da jim ni treba 'igrati', da so dobro razpoloženi, če to niso.

Maska je skratka za marsikoga že postala ščit pred okolico.

Zdravnici Valerie Parkas in Beverly Forsyth, izredni profesorici za medicino in nalezljive bolezni na medicinski fakulteti Icahn v Mount Sinaju v New Yorku, priporočata ljudem, da zaščitnih mask ne odvržejo v smeti, saj jim bodo prišle še prav, ko se bodo želeli zaščititi pred gripo ali prehladom.

"Nadenete si jih lahko vsakič, ko se ne počutite najboljše, ko kihate ali kašljate zaradi prehlada, pa morate vseeno med ljudi. Vseeno pa ne pozdravljamo odločitve, da bi maske nosili kar v vsaki situaciji tudi po pandemiji. Odvisnost od nošenja maske negativno vpliva na duševno zdravje. Ljudje enostavno potrebujemo vsake toliko videti obraz drug drugega, dobro pa je biti vsaj malo družaben in videti svoje prijatelje in družino," še pravi Parkas.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.