2. 4. 2020, 15:17 | Vir: STA

V ZDA kolaps trga dela: 6,6 milijona vlog za nadomestilo za brezposelnost

profimedia

V ZDA po ukrepih za omejitev gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa beležijo drastično poslabšanje položaja na trgu dela. Minuli teden je tako znova prišlo do rekordnega števila novih zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost. Tokrat jih je bilo 6,6 milijona oziroma dvakrat več, kot teden dni prej.

Kot so danes objavili v Washingtonu, se je število novih vlog za nadomestilo za brezposelnost minuli teden zvišalo na 6,6 milijona, potem ko je v tednu dni pred tem naraslo na 3,3 milijona. Pred tem je bil rekord pri 695.000 zahtevkih, zabeležen pa je bil v oktobru 1982.

Število novih zahtevkov je močno preseglo napovedi analitikov. Ekonomisti so denimo za tiskovno agencijo Reuters povprečno napoved postavili pri 3,5 milijona vlogah.

Tedensko poročilo ameriških oblasti predstavlja jasno znamenje, da se je najdaljše obdobje močnega zaposlovanja v zgodovini ZDA sklenilo.

Drastično poslabšanje razmer na ameriškem trgu dela je posledica ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Trenutno je omejeno gibanje več kot 80 odstotkov Američanov, potem ko so se omejitve pred tednom dni nanašale na manj kot 50 odstotkov Američanov.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, najnovejši podatki sprožajo še večje dvome o hitrem okrevanju ameriškega gospodarstva.

ZDA sicer v boju zoper posledice pandemije sprejemajo pogumne ukrepe. Kongres je tako potrdil 2200 milijard dolarjev vreden sveženj ukrepov za gospodarstvo in prebivalstvo, med njimi je tudi boljše zavarovanje za brezposelnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.