12. 2. 2021, 13:09

Vas pandemija psihično zdeluje in depresira? Razbijte nekaj (zlahka pogrešljivega)!

profimedia
Vas pandemija psihično zdeluje in depresira? Razbijte nekaj (zlahka pogrešljivega)! (foto: profimedia)

Po več kot letu dni pandemijske izolacije si številni med nami želijo le še eno: da bi v roke vzeli macolo in nekaj (pogrešljivega) razbili na atome.

"Ah, tole je pa zares sedlo," je preznojen zavarovalni agent Josh Elohim povedal za Independent potem, ko je na delčke razbil službeni printer. Dodal je še, da je bilo vse skupaj podobno rekreativnemu sekanju drv, ko je še živel v bolj ruralnem okolju.

Z ženo Michelle sta od lanske zime naprej zaprta v hišo s štirimi otroci, starimi od 4 do 17 let.

Potem ko sta družno ugotavljala, kako močne postajajo notranje tenzije, sta se po pomoč obrnila na družinsko terapevtko Yashico Budde. Ta ju je opremila z zaščitnimi rokavicami, kombinezonom za celo telo in ščitniki za obraz. Nato jima je dala na voljo več možnih 'destruktivnih orodij' in ju spustila v 'sobo jeze', kjer so ju k sproščanju frustracij z zidov pozivali naslednji slogani: "Ne obupaj!" in "Ne se sekiraj, raje razbijaj!"

Pred koronavirusno ero je bila 'soba jeze' prostor za umirjanje po napornih sestankih in mediacijah. Potem pa jo je Budde, ki je terapevtka že 13 let, to spremenila situaciji primerneje.

"Kot terapevtka sem številnim ljudem tekom let predlagala ukvarjanje z jogo in meditacijo. Zdaj pa se mi zdi čudovito, da jim lahko ponudim tudi samoterapijo v 'sobi jeze'," je povedala.

S tem nenavadnim terapevtskim pristopom je sicer pričela že konec leta 2019, danes pa ji kliente pošiljajo tudi drugi terapevti.Pa vendar. Vsi terapevti z njo ne delijo istega mnenja.

Sobe jeze so kontraproduktivne!

"Ne poznam nobenega terapevta, ki bi priporočil 'sobo jeze' kot terapevtsko tehniko. Še posebno, če ima človek že izražene agresivne tendence. Takšne sobe bi lahko bile kontraproduktivne," ve povedati Kevin Bennet, psiholog in profesor psihologije na Pennsylvanijski univerzi.

Terapijo tovrstnega izražanja jeze se mu zdi podobno, kot bi zasvojence z igrami na srečo poslali v kazinoje.

"Razumem idejo za terapevtskim pristopom," je nadaljeval, a tudi dodal: "Filozofija za tem pristopom datira vse do Freudovega psihoterapevtskega pristopa pred sto leti. Gre za idejo katarze. Ko sprostimo agresijo in jezo in se nato počutimo bolje, ker je tenzija popustila."

Žal stvari niso tako enostavne, kar so pokazale študije iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je izkazalo, da so se ljudje, ki so jezo sproščali na takšen način, kasneje zatekali k tovrstnemu udejanjanju tudi v okoliščinah, ki niso bile tako 'varne'.

Kaj pa, če so samo zabavne?

Po drugi strani pa lastnik najstarejše ameriške 'sobe jeze' Tom Daly trdi, da gre tovrstne aktivnosti jemati kot zabavo.

Break Bar, ki ga je odprl v New Yorku leta 2015, je v osnovi prostor, kamor se ljudje hodijo kratkočasit. Za 50 do 100 dolarjev (malce več pa, če bi si kdo želel uničiti nekaj dražjega, kot je računalnik) njegovi klienti v roke dobijo kladivo, palico za golf ali žago, nato pa se lotijo nečesa v prostoru, ki je opremljen prav ta namen.

"Narejen je za zabavo," še trdi, a hkrati dodaja, da je med pandemijo vendarle zaznal porast povpraševanja.

"Mislim, da so ta hip prav vsi pod precejšnjim stresom," si še razlaga to povečano zanimanje za njegove storitve.

Bi bilo morda vendarle bolje, če bi frustracijo in jezo sprostili raje bolj konstruktivno? Na stari dobri način? S tekom, kolesarjenjem, dolgim sprehodom?

Vsekakor.

Vir: independent.co.uk

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.