26. 8. 2021, 12:30

Veterinar razkril, kaj domači ljubljenčki počno v zadnjih trenutkih življenja – in kakšna je naloga lastnika

Profimedia
Veterinar razkril, kaj domači ljubljenčki počno v zadnjih trenutkih življenja – in kakšna je naloga lastnika (foto: Profimedia)

Veterinar iz Južne Afrike je pred časom na Facebook profilu veterinarske klinike objavil zapis, ki je bil deljen že več kot 136.000 krat in ima preko 9.000 komentarjev. Dotika se namreč nadvse čustvene teme smrti naših domačih ljubljenčkov.

Pod zapis se je podpisal kot 'utrujen veterinar z zlomljenim srcem', začel pa z zelo iskrenimi besedami – domači ljubljenčki praviloma umrejo pred lastniki. »Če morate svojega ljubljenčka pripeljati k veterinarju, da mu omogočite human in neboleč konec, želim, da ob tem veste nekaj pomembnega,« zapiše veterinar.

»Vedite, da ste bili tej živali vse življenje center njenega sveta. Morda je ta žival bila le del vašega življenja, ona pa kot svojo družino pozna samo vas,« nadaljuje zapis, za katerega smo vedeli, da ga bo zelo težko brati.

»Ni dileme, da je izguba domačega ljubljenčka za vse nas uničujoča. Da je tista odločitev, dan, trenutek obupen. A prosim vas, rotim vas, ne pustite jih same. Naj se njihov prehod iz življenja v smrt ne zgodi v sobi polni tujcev, v prostoru, ki jim ni všeč,« nadaljuje zapis.

»Kar morate vsi vedeti, pa večina od vas ne ve, je da ko pustite žival samo z nami, veterinarji, vas z očmi ves čas išče. Po celi sobi iščejo obraz osebe, ki jo imajo radi.«

Če so se vam ob tem že nabrale solze, vas povsem razumemo.

Veterinar nadaljuje: »Ne razumejo, zakaj ste jih zapustili, ko so bolni, prestrašeni, stari ali ker umirajo in potrebujejo vašo tolažbo. Ne bodite strahopetni, ker mislite, da je to pretežko za vas. Predstavljajte si, kaj čuti žival, ko jo zapustite v njenem najbolj ranljivem trenutku.«

»Ljudje, kot sem jaz, naredimo največ kar lahko, da jih potolažimo, da jim preženemo strah ali da jim probamo razložiti, zakaj vas ni,« zaključi zapis, na katerega so bili raznoliki odzivi. Med njimi tudi ta, nekateri ljudje preprosto ne vedo, da bo žival poginila, ko jo bodo čez noč pustili v veterinarski oskrbi in da je realnost morda nekoliko bolj komplicirana.

Vsekakor pa se lahko strinjamo, da boste po tem zapisu verjetno najprej objeli svojega domačega ljubljenčka. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.