10. 6. 2021, 08:00

Vse o pozitivni strani različnosti med spoloma (in kaj to v resnici pomeni)

profimedia

»Razumevanje nasprotnega spola nam pomaga k večji strpnosti in lažjemu odpuščanju, če se nekdo ne odzove tako, kot mislimo, da bi se moral.« - John Gray, Moški so z Marsa, ženske so z Venere

Zaradi čedalje večjega pritiska na delu in prevelikega pričakovanja o trajni ljubezni s partnerjem so medosebni odnosi izziv skoraj za vsakogar. Če dobro razumemo njegovo ozadje, bo odnos z njim gotovo veliko lažji. Če postanemo strpnejši do njegove različnosti, to še ne pomeni brezvoljne vdaje v težaven ali hladen odnos. Resnična uvidevnost nam pomaga bolje razumeti svojega partnerja, se ljubeznivejše odzvati na njegovo vedenje in v njem prebuditi najboljše.

Nikoli ne smemo poskušati, in tudi ne moremo, spremeniti svojega partnerja. To je njegova ali njena naloga. Naša je, da spremenimo svoje sporazumevanje z njim in odziv nanj ali nanjo. S tem novim spoznanjem imamo modrost in moč, da spremenimo svoje vedênje. Z boljšim sporazumevanjem bomo učinkoviteje dajali podporo, v zameno pa bomo lažje tudi sami dobili takšno pomoč, kakršno si želimo.

S tem novim spoznanjem imamo modrost in moč, da spremenimo svoje vêdenje, namesto da skušamo spremeniti svojega partnerja ali partnerko.

Nekateri zlorabljajo nasvete in spoznanja v knjigi Moški so z Marsa, ženske so z Venere, saj v primerih in razlagah najdejo izgovor, da ne upoštevajo nasvetov, s katerimi bi lahko izboljšali svoj odnos.

Dr. John Gray v knjigi pogosto poudarja, da se morajo moški navadno umakniti v svojo votlino, da se sprostijo in si naberejo novih moči po težkem dnevu v službi. Vendar to ne pomeni, da morajo nenehno ždeti v njej.

Po drugi strani pa avtor knjige tudi opozarja, da ženske čutimo večjo potrebo po tem, da nekomu zaupamo svoja občutja, saj tako lažje obvladamo stres. Tudi to seveda ne pomeni, da moramo o njih nenehno govoriti ali da lahko pričakujemo, da se bo moški ustavil in nam prisluhnil vsakič, ko bi mu rade nekaj povedale.

Z ljubeznijo in dobrim sporazumevanjem lahko rešimo veliko težav in odpravimo celo tiste »najhujše«. Če se najprej lotimo manjših, tudi velike včasih preprosto izginejo, ali pa jih zlahka premagamo.

Na vse nas zelo vpliva majhno, vendar nenehno doživljanje svojega partnerja.

Če ne razumemo, da moški in ženska morata biti drugačna, nas hitro premami mišljenje, da moški ne bi smeli biti »takšni« ali da se ženske ne bi smele »tako odzvati«. Nekateri celo mislijo, da imajo prav, ko pravijo, da bi morala biti oba spola enaka, toda to je nestvarno in bo odnos samo še poslabšalo.

Če pričakujemo, da nam bo partner bolj podoben, mu tako samodejno povemo, da ni dovolj dober takšen, kot je. To sporočilo pa prav gotovo ni prijazno, kljub temu da o njem premišljate z veliko ljubeznijo.

Ženska pogosto s toplino in ljubeznijo načrtuje izboljšave svojega moškega. Prav gotovo drži, da ga njena ljubezen spodbuja, da se čim bolj izkaže, vendar mora sam opraviti to spremembo. Njena naloga je le, da mu izkazuje ljubezen tako, da ga pri tem resnično podpira. Enako velja seveda tudi za moške. Njegova naloga ni »popravilo« ženske, saj ga ne potrebuje. Največkrat zadostuje samo malo več razumevanja in naklonjenosti, da se bo njeno srce spet ogrelo in da ji bodo sijale oči.

Krivdo za svoje težave vse prehitro zvalimo na partnerja in ne na svoj pristop.

Različna spoznanja in primeri v knjigi Moški so z Marsa, ženske so z Venere osvetlijo tudi pozitivno stran različnosti med spoloma. To ne pomeni, da jo vsi ljudje občutijo enako, kot je opisano v knjigi. Vsak posameznik je poseben. Toda ženske preprosto ne razumejo mnogo lastnosti moških, ti pa ne mnogo ženskih. Zdaj lahko drug drugega bolje razumemo in ni nam treba biti nepopustljivi in strogi do svojih partnerjev, če to pozabijo.

Različnost včasih tudi ni tako vidna, če sta moški ali ženska dolgo časa sama. Največkrat se najbolj razkrije takrat, ko smo v intimni zvezi, imamo skupne otroke ali smo pod hudim stresom. Toda nerazumevanje se ne pojavi samo zaradi različnega spola, velikokrat ga povzročijo tudi naše edinstvene osebnostne lastnosti, vzkipljivost naše narave ter vpliv vzgoje in družbe.

V knjigi se avtor osredotoča predvsem na tiste nesporazume med spoloma, do katerih prihaja zaradi različnega delovanja možganov in hormonov.

Moški se pogosto pritožujejo, da se ženske preveč čustveno odzovejo, ženske pa, da jih moški ne poslušajo!

dr. John Gray
Moški so z Marsa, ženske so z Venere
Klasični priročnik za razumevanje nasprotnega spola
Prevod: Mojca Seliškar
Založba Gnostica

Več v knjigi Moški so z Marsa, ženske so z Venere, na povezavi: www.gnostica.si

Druge knjige avtorja Johna Graya:

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija

FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.