18. 6. 2021, 08:00

Začarani krog je psihološka zanka, v katero se ujamete, ko branite svojo rano

profimedia
Začarani krog je psihološka zanka, v katero se ujamete, ko branite svojo rano (foto: profimedia)

Začarani krog obrambe je enostaven, vendar si želi zdeti se izjemno zapleten. V vašem začaranem krogu lahko znova in znova pripovedujete svoje številne življenjske zgodbe,ki pripovedujejo, kako grozljive so bile stvari, kako se življenjski vzorci ponavljajo in kako vam življenje dela krivico.

Vedno znova lahko pripovedujete številne različne načine in pripetljaje, da bi to dokazali.

Vaši začarani krogi so zgolj obramba, zamaskirana v življenje. So le izbljuvane, neprebavljene, nevsrkane izkušnje. Pa vendar se življenje vedno premika v neznano. Vsak trenutek je nov in drugačen od prejšnjega. To je postopek nenehnega soustvarjanja. – Heyoan (ime, ki se pojavi Barbari Ann Brennen v stanju najvišje zavesti)

Razumevanje začaranih krogov in ustvarjanje življenja, ki si ga želimo.

Blokade ustvarijo zaplete, ki se odrazijo v začaranih krogih ponovno ustvarjene bolečine, ki nas nato ohranja ujete in nezmožne ustvariti to, kar si v svojih življenjih želimo.

Vsi v svojih življenjih ustvarjamo začarane kroge bolečih izkušenj, ker nismo celi. Naše pomanjkanje poznavanja sebe, ljubezni do sebe in napačno razumevanje, kako vesolje/božje ustvarja skozi nas, se odražajo v našem trpljenju.

Vsi trpimo zaradi svojih zmot in napačnih sistemov prepričanj o resničnosti, na podlagi katerih si ustvarjamo svoja življenja. Nato dodamo še več trpljenja z obrambo pred tem, da bi občutili izvorno bolečino svojih zgodnjih otroških ran.

Pravzaprav bolj trpimo zaradi svoje obrambe kot resnične bolečine v zgodnjih ranah samih. Vedno znova poustvarjamo začarane kroge bolečine, ki nam nenehno preprečujejo, da bi ustvarili življenje, kot si ga želimo. Ta vrsta bolečine se imenuje »trda bolečina«, ker se umaknemo, postanemo napeti in se upiramo temu, da bi občutili izvirno bolečino in brezup svojih ran.

Poznavanje korakov okrog začaranih krogov nam pomaga razumeti psihološka stanja, ki jih doživljamo, ko obtičimo v njih. S tem razumevanjem lahko prekinemo začarane kroge in se naučimo ustvariti življenje, ki si ga želimo.

Struktura začaranega kroga

Naše počutje se vsak dan spreminja. Včasih smo bolj osredotočeni v svojem jedru in živimo večjo stopnjo celosti. Drugikrat smo bolj ločeni od svojega jedra in celosti. Na to zunanjo obrambo bi lahko gledali kot na nekakšno homeostazo ali natančneje, naše stanje neuravnovešene homeostaze. Vsi smo na nek način neuravnovešeni, pa vendar lahko živimo svoja življenja z veliko ljubezni. To je tako preprosto.

Če si s širšega vidika ogledamo, kako živimo svoja življenja, lahko vidimo, da je celo naš življenjski slog del naše neuravnovešene homeostaze. Do določene mere se vsi skušamo ogniti okoliščinam, ki nas ustrahujejo in izzovejo. Naša neuravnovešena homeostaza je pogoj, v katerem običajno živimo svoja življenja.

Začarani krog je psihološka zanka, v katero se ujamete, ko branite svojo rano. V njem krožite okrog rane in je nikoli ne pozdravite. Blokadi zgolj dodate več trde bolečine.

4 glavni koraki za prepoznavanje začaranega kroga

1. korak = prva linija obrambe = vaša neuravnovešena homeostaza.

2. korak = druga linija obrambe = vaši čustveni in neracionalni odzivi.

3. korak = tretja linija obrambe = vaša trda bolečina, ki jo v svojem življenju kar naprej poustvarjate.

4. korak = vrnitev k neuravnovešeni homeostazi

Prekinitev začaranega kroga

Na začetku je začarani krog zelo težko prekiniti. Podajate se v neznano in treba se je predati svojemu strahu pred neznanim ter občutiti brezup in nemoč, proti katerima se borite že vse življenje. S prekinitvijo se premaknete v svobodo ustvarjalnega, ljubečega življenja. Potreben je pogum, da sprejmemo grozo pred neznanim in strahom pred bolečino. Pa vendar se, ko začutite bolečino, vse spremeni.

Ko se enkrat naučite in navadite na postopek prekinitve svojih začaranih krogov, so izidi veličastni. Sprostimo svojo ustvarjalno energijo ljubezni, ujeto znotraj rane, ki je prav tako ujeta v blokadi. Ko prekinemo vsak začarani krog, ustvarimo nov način življenja, način življenja, ki se spiralno vrtinči v naše jedro. Z vsako spiralo se sprosti več ustvarjalne energije ljubezni. Z vsako spiralo se naučimo zaupati procesu predaje »mehki bolečini« starih ran. Z vsako spiralo se naučimo sprejeti svoje strahove, ki blokirajo našo pot navznoter proti našemu jedru.

Vsak od nas lahko izbere minute poglabljanja v grozo in občutenje mehke bolečine ali življenja poustvarjanja trde bolečine, brezupa in izgube lastne moči ter nezmožnost ustvariti zdravo, izpolnjeno življenje. Za prekinitev začaranega kroga so potrebni razumevanje, trud, vera in predana praksa, toda pogosteje kot to počnete, lažje postane.

Barbara Ann Brennen
Zdravljenje notranje luči
Moje osebno popotovanje in napredni koncepti zdravljenja za ustvarjanje življenja, po katerem hrepenite
Prevod: Špela Stritar
Založba Gnostica

Več v knjigi Zdravljenje notranje luči: www.gnostica.si

Povezava do knjige Moč zdravilnih rok: www.gnostica.si

Povezava do knjige Prebujajoča svetloba: www.gnostica.si

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.