Vid Legradić | 30. 8. 2021, 09:47

Zanimive ideje Elona Muska: od potovanja na Mars do Tesla Botov in neuralinkov

profimedia

Vizionar, vplivnež, poslovnež in še marsikaj. Kdo še ni slišal za Elona Muska. Znan je kot oseba, ki stoji za Teslo, znamko električnih vozil, ki oznanjajo novo dobo avtomobilizma. Osvajalec vesolja. Glasnik brezplačnega medmrežja. Kolonizator novih svetov. Milijonar.

Katere se njegove ideje in kaj je njihov namen? Pa si poglejmo nekaj najbolj zanimivih.

Človeštvo mora postati medplanetarna vrsta

Dejstvo je, da bo čez pet milijard let Sonce porabilo vse svoje gorivo in se zaradi tega razširilo do te mere, da bo pogoltnilo in uničilo planet Zemlja. Če bomo takrat še obstajali ljudje, naša vrsta ne bo preživela. Sicer s podnebnimi spremembami ogrožamo sami sebe že sedaj, a to je druga tema. Prav zaradi te nevarnosti Elon Musk trdi, da mora človeštvo osvojiti in kolonizirati druge planete osončja, začenši z Marsom. Ta je tako oddaljeno od Sonca, da ga le-to ne bo pojedlo, ko se bo na koncu svojega življenja širilo. Muskovo vesoljsko podjetje SpaceX namerava prvega človeka poslati na Mars že leta 2026.

Sončna energija za vse

Musk trdi, da lahko sončna energija poganja celotno človeško civilizacijo. Solarna energija je najcenejša energija, kar jih lahko dobimo. Poleg tega je na razpolago v neomejenih količinah. V ta namen se v podjetju Tesla razvija projekt izdelave sončnih celic (Tesla Solar Roof), ki ga podjetje načrtno implementira v Puertu Ricu. Ultimativni namen je, da to otoško ozemlje ZDA postane elektrificiran le od Sonca. Seveda pa se Tesline sončne celice prodajajo tudi drugod po svetu.

Internet za vse

Projekt se imenuje Starlink in je povezan z gosto mrežo satelitov, ki se jih že pošilja v nizko Zemljino orbito. Sateliti bodo iz vesolja na Zemljo projicirali signale, ki bodo omogočali povezavo uporabnikov z medmrežjem dobesedno na katerikoli točki na planetu. Muskova teorija za tem projektom je, da je internet javno dobro in da je do njega upravičen vsak Zemljan. V popolnosti naj bi sistem popolnega pokritja zemeljske površine zaživel čez nekaj let, ko bo nad našimi glavami nekje v vesolju letalo 30 tisoč satelitov Starlink. Trenutno jih je bilo izstreljenih že 1700.

Roboti - Tesla Boti

Opravljanje rpčnih oziroma manualnih del je dolgočasno. Musk meni, da ima vsak človek potencial še za kaj več kot za opravljanje ponavljajočih se del. Zato načrtuje uvedbo električnih robotov Tesla Botov, ki bodo pri nekaterih dejavnostih nadomestili človeka. Tesla Boti imajo obliko človeškega telesa, a so brez oči in so že resnični. Predstavljeni so bili letošnjega avgusta in vsak od njih ima vgrajen čip (ki ga je Tesla razvila sama), s katerim se lahko njihova umetna pamet uči na podlagi izkušenj. To pomeni, da bo imel vsak Tesla bot po nekaj časa uporabe svojo unikatno osebnost. Musk je tudi mnenja, da bo umetna inteligenca že v kratkem močno presegla človeško.

Neuralink ali možganski elektronski vmesnik

Tudi ta že obstaja. Letos je bil prvič uspešno integriran v opico. Testni makak je dokazal, da lahko s pomočjo neuralinka poveča svoje miselne sposobnosti in lažje rešuje zadane naloge. Neuralink ni možganski čip, temveč v v možgane vgrajen brezžični vmesnik z velikim številom električnih kanalov. Njegov cilj je ljudem s paralizo omogočiti neposredno uporabo in upravljanje računalnikov, mobilnih naprav, umetnih okončin, vozil in podobno.

Rakete za ponovno uporabo

Elon Musk si želi vesolje, ki bo komercialno dostopno. To se lahko zgodi le, če se spusti cena vesoljskih poletov. Njegovo podjetje SpaceX je kot prvo v zgodovini tudi v praksi uspešno izstrelilo in po opravljeni nalogi nazaj na Zemljo spustilo vesoljske rakete, ki so namenjene ponovni uporabi. Revolucionarne lastnosti teh vesoljskih plovil, ki se imenujejo Falcon 9, s katerimi se lahko v vesolje poleti tudi do petdesetkrat, bodo v bližnji prihodnosti omogočili rutinizacijo vesoljskih poletov in razvoj vesoljskega turizma.

Električna transportna sredstva

Osebni avto na elektriko, ki se za nameček vozi sam, je že običajna resničnost. Tesla je ta trenutek najvrednejše avtomobilsko podjetje na svetu, kljub temu da je mnogo manjša od drugih zvenečih avtomobilističnih imen. Toda po Musku so električni avtomobili Tesla le začetek nečesa večjega. So začetek prilagajanja infrastrukture v velikih mestih (zaradi teh avtomobilov se gradijo predori pod Los Angelesom – projekt Tesla Tunnel), potovanje na dolge razdalje pa bo v prihodnosti močno olajšal tudi Hyperloop; brezzračni transportni sistem, ki bo preko cevi in čolničkov za potnike povezoval različne kraje na Zemlji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.