1. 7. 2020, 07:00 | Vir: STA

Zdravstveni položaj samozaposlenih bi bilo treba glede na raziskavo izboljšati

Profimedia

Samozaposleni pogosto delajo bolni, ker si ne morejo privoščiti bolniške odsotnosti, na dolgi rok pa trpi njihovo zdravje, kaže predstavljena raziskava. Njihov položaj bi lahko glede na raziskavo pomembno izboljšali z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, po katerem bi jim bolniško nadomestilo pripadlo že prvi mesec bolniškega staleža.

Številni samozaposleni imajo zelo nizke dohodke in prihranke. Nenehna negotovost slabo vpliva zlasti na njihovo duševno zdravje. Anketa je pokazala, da jih je precej že razmišljalo o samomoru zaradi težav v službi, so na današnji predstavitvi povedali sodelujoči v raziskavi o ekonomskem položaju, zdravstvenem stanju in prezentizmu samozaposlenih. Organizirala sta jo ljubljanska filozofska fakulteta in Gibanje za dostojno delo in socialno družbo.

Pravica do kritja bolniškega nadomestila iz obveznega zdravstvenega zavarovanja je zdaj neugodno urejena in s tem težje dostopna za samozaposlene z nizkimi dohodki in prihranki, posebej če ne zaposlujejo drugih, so poudarili. Prvih 30 delovnih dni bolniške odsotnosti si morajo bolniško nadomestilo, obvezne prispevke in ostale podjetniške stroške namreč plačati sami. Če nimajo prihrankov ali zaposlenih sodelavcev, so večinoma primorani delati bolni, kar pa vodi v dolgoročno slabšanje njihovega zdravstvenega stanja, je povedala Simona Zupanc iz projektne skupine.

Kar petina vprašanih je svoje zdravje ocenila kot slabo ali le zadovoljivo. Splošno zdravje je boljše pri tistih, ki so nadaljevanje svoje dejavnosti ocenjevali kot gotovo. Pač pa je bilo zdravstveno stanje slabše pri tistih, ki so imeli nizek neto dohodek, ki so več delali kljub bolezni in ki so poročali o izčrpanosti, povezani z delom.

Samomorilne misli

Med vprašanimi jih je 14 odstotkov odgovorilo, da so imeli od začetka samozaposlitve samomorilne misli. Kar pri dobrih dveh tretjinah so bile samomorilne misli povezane s stanjem v službi, je povedal Žiga Žunec iz projektne skupine.

Projektna skupina je pripravila predlog, po katerem bi sistemsko uredili problem bolniškega nadomestila za samozaposlene, je pojasnil vodja projekta Gorazd Kovačič s filozofske fakultete. V skladu s predlogom bi uvedli novo obvezno zavarovanje za kritje bolniškega nadomestila od četrtega ali šestega do 30. dne bolniškega staleža, ki ga po veljavni zakonodaji zaposlenim krije delodajalec.

Projekt Interdisciplinarna analiza problematike bolniškega nadomestila samostojnih podjetnikov, ki se je danes iztekel, so izvedli v okviru programa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016-2020. Sofinancirata ga država in EU iz Evropskega socialnega sklada.

Projekt so med marcem in junijem izvedli študentje ljubljanske filozofske, ekonomske in medicinske fakultete in fakultete za socialno delo pod pedagoškim mentorstvom Kovačiča in z operativno pomočjo strokovnega sodelavca Dejana Navodnika iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.