Petra Windschnurer | 8. 3. 2021, 10:31

Ženske za ženske in ne ženske proti ženskam (piše Petra W.)

profimedia

Če smo na dobri poti, da se nehamo primerjati z drugimi, bi bilo dobro, da prenehamo tudi s primerjavo ženske z žensko.

Nedavno tega se je na družbenih omrežjih pojavila fotografija na kateri ena poleg drugega stojita dve ženski, na levi skoraj gola 25 letna Kendall Jenner, na desni do vratu zapeta 19 letna Alyssa Carson.

Prva si je v mikro rdečih kopalkah zaželela selfija na snemanju oglasne kampanje za te iste kopalke lastne sestre, druga v kombinezonu kot najmlajša predstavnica, ki ji je uspelo opraviti NASIN aerospace test, uradno fotografijo.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Worth Feed (@worthfeed)

Primerjalno fotografijo, ki se je potem kot plamen razširila po spletu, so najprej objavili na profilu @worthfeed in javnosti s tem navrgli še eno kost za glodanje.  Saj veste, kdo ima več sledilcev in kdo si jih zares zasluži, kdo je prava oseba, ki bi morala v očeh mladih postati vzornik, oziroma  vplivnež, do že prežvečenih odkritij, da živimo v družbi, ki slavi napačne vrednote in lepotne stereotipe. Lepo in prav, vsako mnenje šteje, a kot je zapisala v eni od svojih objav bivša urednica Elle UK Lorain Candy, je primerjava dveh žensk v takšnem kontekstu povsem neprimerna, če ne celo žaljiva. 'Vse kar vidim je to, da je nekdo postavil žensko nasproti ženski in ju s primerjavo predstavil kot dve nasprotnici.' V tem primeru se moram z Lorain strinjati, mar ne vpijemo že cel čas ženske za ženske in ne ženske proti ženskam? Objava, ki jo je 'zagrešila' ženska je padla na plodna tla in ženske so na nož podprle blatenje Kendall in njeno izbiro.

Meni se zdi takšna primerjava, kljub temu, da je avtorica najbrž želela zgolj opomniti, da bi morali predvsem mladim predstaviti druge vzornike kot jih poznajo in da smo ženske lahko veliko več kot samo fotošopirane lepotice, sporna. Zakaj? Ker se me zdi kritiziranje ženske glede na njeno odločitev v primerjavi z odločitvijo druge ženske nesprejemljivo. Ker se mi zdi izbiranje 'pravih' in 'napačnih' vzornic nesmiselno početje.

Doma imam najstnico in seveda si želim, da bi ta že pri svojih 15 letih razumela, da svet v prvi vrsti žene naprej znanost. Želim si, da bi še več svojega časa vložila za doseganje še boljših učnih uspehov, za še več priznanj tako na naravoslovnem kot umetniškem področju. Želim si, da bi si našla pravega partnerja in da bi družino osnovala prej kot jaz. Zavedam pa se tudi, da so to moje želje in da je Alyssa Carson moja vzornica, ne njena. Življenjske vzorce, ki bi jim lahko sledila, ji ne želim podati s primerjavo prave ženske in napačne ženske. Izbiranje 'pravih' vzornic s strani drugih lahko s seboj prinaša enako nevarne posledice kot nenehno pehanje za nedosegljivimi lepotnimi standardi in življenjskim slogom. Na žalost poznam kar nekaj uničenih življenj zaradi preambiciozno nastavljenih vzornikov. Trojka v gimnaziji danes res ni prava pot do kariere pravnice, zdravnice in če hočete bodoče astronavtke, te pa lahko ta tako kot dekle z namišljenimi ali pravimi dvajsetimi kilogrami 'preveč' vodi do samouničujočih dejanj. Konec koncev se mi zdi objava žaljiva tudi za  Alysso, saj je dekle z mojega zornega kota enako privlačna kot Kendall. Koliko nas vključno s Kendall pa bi opravilo teste, da lahko poletimo v vesolje pa bi bil najbrž tudi precej zgovoren podatek o naših nedoseženih ciljih, če se primerjamo s tistimi 'pravimi' vzorniki.

Zakaj večno primerjanje ene z drugo v katerem smo roko na srce ženske prave mojstrice? Ste kdaj zasledili, da bi moški objavili fotografijo uspešnega DJ- ja in nuklearnega fizika in ob tem seveda napisali, da je prvi vreden pomilovanja, ker vse kar počne, je suče tiste gramofonske plošče, medtem ko drugi rešuje najbolj zahtevne energetske uganke, ki bodo svet rešile podnebne apokalipse.

Zakaj je življenje, podoba in kariera Kendall bolj privlačna od življenja, podobe in kariere Alysse, ne vem. Sama nisem izbrala življenjske poti ne ene ne druge. Bi me morali zato prilepiti na sramotilni zid? Pred časom sem na svojem profilu zapisala, da pogrešam čase, ko je bilo mogoče v knjigarnah najti knjige o tem, kako skuhati dobro kosilo, kako pospraviti stanovanje … Pa sem jih hitro dobila po nosu češ, da bi ženske znova rada priklenila za štedilnik, da so se te leta borile, da so lahko še kaj drugega kot samo gospodinje, žene in matere.  Še danes čakam, da me s pečenko na pladnju in metlo v ozadju prilepijo ob bok arhitektke in pljunejo po moji izbiri in željah.  

Ženske s  strani žensk si res ne zaslužimo sramotilnega primerjalnega zidu. Če premoremo toliko samospoštovanja, da smo se v veliki meri nehale primerjati z drugimi, bi bilo dobro, da se tega istega 'pravila' spomnimo tudi, ko nas zasrbijo prsti, da bi med seboj primerjali druge ženske z namenom, da izberemo 'pravo' in 'napačno'.