Petra Windschnurer | 29. 4. 2020, 15:07

Si predstavljate, kako bodo videti zmenki po koncu pandemije? (piše: Petra W.)

unsplash.com

 Bomo po takoimenovanem slow foodu priča tudi počasnim zmenkom?

Se spomnite svojega prvega zmenka? Kaj pa sanjskega, na filmu upodobljenega zmenka, ki je postavil kriterije za vse vaše nadaljnje zmenke? Je bilo kaj treme, ko ste se odločali, kaj obleči, kje se dogovoriti za sestanek? Ste popoldneve pred dnevom D namenili razmišljanju, ali je primerno, da se poljub zgodi ob pozdravu zvečer ali ga prihraniti za naslednjič? Zmenki, kot smo jih poznali nekoč, ali zmenki, ki so na skupno pot spravili naše starše, so se v zadnjem desetletju tako zelo spremenili, da so postali ogrožena družbena vrsta.

Predvsem mladi so enostavno nehali hoditi na zmenke. Strah pred 'neuspehom', zavrnitvijo in nerazumevanjem so nadomestili z 'druženjem' s pripadniki nasprotnega spola.

Hanging out, kot bi tovrstno druženje poimenovali angleško govoreči, pa z zmenki nima ničesar skupnega. Druženje so ljudje, ki se zbirajo v skupinah in počenejo stvari skupaj. Tako se npr. skupaj zabavajo v klubu, se srečajo na večerji v priljubljeni restavraciji ali pa doma skupaj igrajo računalniške igrice. Vzdušje je zelo sproščeno, a odnosi med nasprotnima spoloma se praviloma nikoli ne dvignejo nad raven prijateljstva.

unsplash.com

Z druženjem seveda ni nič narobe, vendar to ni nadomestilo za zmenke, ki so pot do iskanja tiste prave ljubezni, s katero se na koncu ustalite. Helen Fisher, biološka antropologinja, pravi, da možgani romantično ljubezen obravnavajo kot osrednjo, primarno potrebo - tako kot žejo in lakoto. In tako kot ne moreta 'umreti' žeja in lakota, tako ne more umreti  občutek ljubezni in navezanosti, ki omogoča, da svojo DNK posredujete naslednji generaciji.

Glede na novonastale razmere in potencialno tveganje, ki naj bi ga sodobne 'zmenkarije' prinesle med koronavirusom in tudi po njem, zmenki, kot smo jih poznali nekoč, znova lahko postanejo romantična intimnost, pa čeprav brez fizičnega stika ob prvem, drugem ali tretjem … sestanku.

Tako kot smo upočasnili svoj tempo življenja, tako se bodo upočasnili zmenki.

Trenutno smo sredi zgodovinske prelomnice, ki bo nedvomno vplivala na naše razumevanja romantike, intimnosti in seksa. Če po eni strani dotik in človeško bližino še vedno potrebujemo kot nujen družbeni pogoj, ki čarobno vpliva tako na zmanjšanje stresa kot tudi na zaupanje in sodelovanje med ljudmi, je ta po drugi strani postal nevarnost, ki z boleznijo za hrbtom preži na nevedne. Nekateri menijo, da naj bi na novo pridobljene norme celotno generacijo prisilile k temu, da bo dvakrat dobro premislila, preden bo 'neznanca' objela na prvem, drugem in celo tretjem zmenku.

Digitalna generacija, ki je zmenke zamenjala za druženje, spletne aplikacije za zmenke pa za neobvezen seks zmenek, kar naenkrat ne more več uveljavljati te neodvisnosti, ki je njihovo življenje odreševala romantičnih zapletov, ki so jih bile z zmenki vajene in deležne prejšnje generacije. In ker so krizni časi po navadi časi, ko se zaveš, česa nimaš, in te ženejo naprej, da zapolniš te vrzeli, je pričakovati, da bodo samski znova odkrili čar vintidž zmenkov pod okriljem družbenih medijev.

Izolacija tako ne bo pomenila nujno izgube tistega dela življenja, na katerega večina mladih odraslih računa, da bo v njem vzpostavila ljubezenske odnose.  

Prvi zmenki so se tako iz in vivo okolja preselili na splet. Videoklepet je ta hip po poročanju številnih spletnih portalov za zmenke najbolj zaželena oblika spoznavanja in druženja. Ker je seks odsoten, se morajo ljudje dejansko usesti in nekoga resnično spoznati, kar je zelo pomembno, če iščete življenjskega partnerja. Ker se pogovori dogajajo v zavetju domov,  je v ospredju kakovost pogovora in ne npr. ambient restavracije, okus hrane, prav tako se ne moreš skriti, ker ni ničesar, kar bi sogovorniku lahko odvrnilo pozornost, kot npr. v klubu ali kinu. Manj je motenj, zato se lahko ljudje bolje spoznajo.

unsplash.com

Upočasnjevanje na začetku razmerja in odlaganje telesne intimnosti lahko pripomoreta na osredotočanje na čustveno in intelektualno intimnost, ki ji sledi tudi spolna. In ko bo enkrat prišel čas za srečanje v živo, bo morda zveza zaradi predhodnih pogovorov lahko celo globlja in močnejša.

Številni uporabniki družbenih omrežji za zmenke so celo izrazili željo, da bi se predhodni videopogovor s potencialnim partnerjem ali prijateljem ohranil tudi po zaključenih karantenah. Kot poroča Tinder, so uporabniki v državah, ki jih je pandemija še posebej prizadela, od začetka omejitev aktivnejši. Ljudje dlje časa klepetajo po spletu, kar je lahko znak, da uživajo v boljši spletni komunikaciji v času, ko komunikacija iz oči v oči ni mogoča ali vsaj ni priporočljiva.

Kljub temu ne gre pozabiti, da je kemija, ko osebo srečaš v živo, težko nadomestljiva.  

Šarmer ali junakinja v videu se lahko v živo izkažeta za povsem neduhovita in dolgočasna. Zato takoj, ko bodo zmenkarije znova na družbenem meniju, le pogumno. Morda se s svojim bodočim partnerjem ali partnerico že družita, vendar če ga ali jo ne boste povabili na zmenek, bodo ti zavedno ostali le vaši prijatelji med koronavirusom.

Pa še namig. Nikar se ne bojte zavrnitve, zdaj imate dovolj časa, da se nanjo pripravite in se z njo soočite. Prav gotovo ne bodo vsi povabljeni na zmenek rekli da. Pravzaprav zavrnitev ni nič hudega. Premislite. Ne boste na slabšem, kot preden ste nekoga na zmenek povabili. Pred tem s povabljeno osebo niste imeli zmenka, zdaj z njo nimate zmenka. Vaše stanje se ni spremenilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.